Cîțu, prins cu Mîțu-n sac

În plină campanie internă pentru președinția Partidului Național Liberal, candidatul premier Florin Cîțu a fost prins cu Mîțu'n sac. Mai corect spus, cu Mioara'n sac.

Să ne reamintim, pe scurt: jurnalista Mioara Costin, consilier de stat la cabinetul primului-ministru, adică plătită din bani publici, a expediat către o parte a activului liberal de partid un document ce conținea direcția tactică anti-Orban de utilizat în campania internă din PNL.

Documentul în sine nu reprezintă ceva spectaculos, astfel de punctaje se întocmesc la toate partidele parlamentare, cu amendamentul că ele sunt elaborate, de regulă, de o companie privată și sunt expediate de pe mail-ul firmei respective sau chiar de la partid. În cazul "fițuicii" pierdute de la cabinetul primului-ministru, cel puțin două puncte sunt grave și revoltătoare - utilizarea antetului Guvernului României într-o competiție internă de partid și linia de atac împotriva lui Ludovic Orban, care sună astfel: "Vă rog să ne dați ponturi, mie și colegei mele, Dana Păcurar, informații pe care le aveți despre tabăra Orban, pentru a le da in presă. Ce negocieri duce, cum vrea să ia oamenii la bucată, orice poate fi folosit pentru a arăta că se tem că pierd, că sunt disperați. Mi le puteți lăsa în privat, mă puteți suna, dacă nu pot fi lăsate pe grup". Zici că este vorba despre un dușman de clasă, nicidecum despre un coleg de partid.

Așadar, cu antetul Guvernului României, un consilier de stat al primului-ministru cere susținătorilor liberali ai acestuia informații compromițătoare despre președintele Camerei Deputaților, cel care l-a primit pe actualul premier în partid și l-a numit în funcția de ministru al finanțelor, doar că, între timp, ultimul a uitat că fără primul astăzi ar fi fost un simplu postac pe facebook și vrea să-i rupă capul.

Acest Watergate românesc este dominat de aceeași întrebare, care s-a ridicat și în cazul celui original, american: știa sau nu știa Florin Cîțu că de la cabinetul său, oamenii săi plătiți din bani publici fac politică partizană de partid, îi instigă pe susținătorii săi să îl atace pe al treila om în stat și cer ei înșiși informații compromițătoare despre acesta? Adică, a dat verde Florin Cîțu, așa cum ar fi dat Richard Nixon montării de microfoane în sediul Partidului Democrat, utilizării resurselor publice, guvernamentale, în bătălia internă de partid și compromiterea adversarului său?

La această întrebare nu trebuie să răspundem nici eu, nici dumneavoastră, nici măcar Cîțu, ci DNA.

Da, da, acel DNA foarte eficient cu Liviu Dragnea, pe o speță relativ asemănătoare, dar foarte, foarte tăcut în ne-cazul Cîțu. Ne-caz, pentru că încă nu avem un caz penal Cîțu, iar dacă am avea, ar fi sinonim cu un mare necaz pentru gluma de premier de paie al lui Iohannis.

Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare pentru că i-ar fi determinat pe șefii Direcției de Protecție a Copilului Teleorman să angajeze fictiv și să mențină în funcție două membre ale PSD, care prestau în schimb muncă politică de partid la sediul PSD.

Doamna Mioara Costin nu a fost angajată fictiv de Florin Cîțu, dar a prestat muncă de partid din bani publici, în aparență chiar din sediul Guvernului României și cu acceptul șefului Guvernului.

Acum, oare ce este mai grav?

Să fii angajat fictiv la o Direcție pentru Protectia Copilului și să faci muncă de partid din sediul PSD sau să fii angajat pe bune la Guvern si să faci muncă de partid pentru șeful tău și echipa lui de susținători peneliști chiar de la Guvern?

În cazul Dragnea, prejudiciul calculat a fost de 108.612 lei.

În cazul doamnei Costin, nu ne putem încă da seama întrucât din declarația sa de avere datată 17.05.2021 nu este menționată nicio sumă încasată de la Guvern. Din Lista funcțiilor care intră în categoria personalului plătit din fonduri publice din cadrul Aparatului de lucru al Guvernului pentru care Secretariatul General al Guvernului are calitatea de angajator la data de 31.03.2021* reiese că salariul brut al unui consilier de stat este de 16.640 lei, adică aproximativ 9.734 lei net. Cu această ocazie am înțeles și unde era creșterea economică despre care ne tot vorbește domnul prim-ministru: în buzunarele consilierilor săi.

Domnul Cîțu și-a anunțat candidatura la președinția PNL pe 30 mai, a.c., doamna Costin a fost numită în functie pe 19 mai. Așadar, dacă doamna Costin a fost angajată special de domnul Cîțu pentru campania electorală internă de partid, rezultă că până astăzi, pentru munca (ne)văzută de partid, a apucat să primească două salarii plătite din bani publici, echivalentul sumei brute de 33.280 de lei, aproximativ 20.000 lei net prejudiciu.

În concluzie, dacă prim-ministrul României, Florin Cîțu, a știut că de la cabinetul său se expediază punctaje politice prin care se solicită și informații compromițătoare despre președintele Camerei Deputaților, atunci între el și Liviu Dragnea nu este decât o singură diferență, minoră de altfel într-o țară în care justiția este “independentă”: unul a intrat la închisoare, celălalt nu este întrebat nimic, de nimeni.

 

Etichete: