Barbu Mateescu: “Cîțu este o ghiulea de gâtul PNL. În spatele cuvintelor fiecărui membru din echipa Cîțu zace furia pe Iohannis”

Sociologul Barbu Mateescu analizează pe pagina sa de Facebook cele mai recente mișcări ale clasei politice, reușind să surprindă poziția fiecărui actor relevant în acest moment:
“Absolut niciunul din statusurile "echipei câștigătoare" nu e pe bune. Toți știu că Iohannis i-a băgat în gura PSD menținându-l pe Cîțu premier. Asta înseamnă foarte, foarte mulți bani pierduți care trebuie dați PSD în loc să fie ascunși de USRPLUS și folosiți după cum dorea PNL. În spatele cuvintelor fiecărui membru PNL din echipa Cîțu zace furia. Dar furia nu pe USRPLUS, pe care PNL i-a tratat întotdeauna de idioți și deci nici măcar demni de furie, ci furia pe Iohannis.

Nimic din ceea ce scriu ei nu este real. Niciunul din ei nu îl respectă pe Cîțu, mulți nici nu știu cine și de ce l-a parașutat în partid, iar dacă aveau ceva dubii cu privire la capacitățile sale, totul s-a clarificat după ce le-a distrus o alianță cu un partid care urma să pice de fraier de-a lungul anilor următori și să fie blamat pentru toate problemele guvernării. Cuvânt cu cuvânt pe Facebook, om cu om, filială cu filială, lider trimis în studiouri de televiziune după lider trimis în studiouri de televiziune, toți joacă o piesă de teatru. Din cauza faptului că Iohannis îl vrea pe Cîțu (deci PSD) și nu pe Orban (deci USRPLUS), ei vor pierde BANI. Dar pentru a nu pierde BANII RĂMAȘI, trebuie să se prefacă că "USRPLUS ne-a obligat..." când realitatea este "Iohannis ne-a obligat...".
(…)În cea mai nenorocită stare e Bolojan, care-și dă seama că în plan strategic se întâmplă ceva grav.
(…)Rămânerea lui Cîțu la putere în PNL și la guvern provoacă pagube mari PNL în fiecare secundă. Cîțu este o ghiulea de gâtul PNL și un pahar de vin delicios pentru toți ceilalți. Urmează multe, multe nebunii, țicneli sau prostii pe care Florin Cîțu, președinte al PNL și prim-ministru al guvernului minoritar PNL, le va face.
Neadoptarea moțiunii sau nici măcar votarea ei este o victorie importantă pentru Cîțu, dar un dezastru pentru PNL și un motiv de bucurie pentru AUR, PSD și USRPLUS. Idem succesul lui la congres.
Ca și în cazul lui Iohannis, nu Cîțu plătește pentru ceea ce face. Omul în 2024 va fi la BNR sau în fața unui laptop, jucându-se la bursă. PNL va fi nas în nas cu pragul electoral.
Nu este departe momentul când PNL va cere ajutor în a scăpa de Cîțu.”