Arcul de Triumf din Paris, învelit cu material reciclabil și transformat într-o spectaculoasă instalație artistică

Începând de ieri, Arcul de Triumf înalt de aproape 50 de metri din Paris este acoperit cu 25.000 de metri pătrați de țesătură albastră strălucitoare, acoperită cu aluminiu și legat cu 3.000 de metri de frânghie roșie, pentru a evidenția caracteristici cheie ale arhitecturii sale impunătoare. Învelirea monumentului va fi cea de-a 24-a instalație monumentală în aer liber finalizată de regretatul duo Christo și Jeanne-Claude - la șase decenii după ce ideea a fost concepută pentru prima dată.

Între 1962 și 1963, Christo a creat un fotomontaj al uneia dintre ideile sale iconice. Probabil că nu și-a imaginat niciodată, ca refugiat străin apatrid, că într-o bună zi această viziune va fi realizată. Înfășurarea monumentală este semnificativă pentru că a fost primul proiect postum al lui Christo și Jeanne-Claude, iar artiștii au insistat întotdeauna ca lucrările lor în curs să fie continuate după moarte.
Logistica acestui proiect de 14 milioane de euro este uimitoare, necesitând o echipă de aproximativ 1.000 de persoane; 312 tone de oțel pentru ancorele de la sol și cadrul metalic care protejează statuile, cornișele și bolțile clădirii; o instalație care a început pe 15 iulie, 24 de ore pe zi de muncă, în trei schimburi de opt ore cu 150 de muncitori și cinci săptămâni și jumătate pentru dezmembrarea unei creații care va fi vizibilă doar timp de 16 zile. Vizitatorii sunt invitați să meargă pe țesătura care acoperă terasa de pe acoperiș, iar sensul giratoriu va fi închis circulației vehiculelor în weekend.

 
„Va fi ca un obiect viu care se va mișca în vânt și va reflecta lumina”, a spus Christo în 2020. „Cu pliurile sale în mișcare, suprafața monumentului va deveni senzuală. Oamenii vor dori să atingă Arcul de Triumf. ”
Christo Vladimirov Javacheff, născut în Bulgaria, a cunoscut-o pe Jeanne-Claude Denat de Guillebon la Paris în 1958 și ulterior au devenit un cuplu. Jeanne-Claude a murit în 2009, iar Christo în luna mai, anul trecut.
Christo și Jeanne-Claude au devenit cunoscuți pentru învelirea clădirilor celebre din întreaga lume.
Alte instalații celebre ale duoului includ Valley Curtain, o țesătură portocalie atârnată între doi munți din Colorado și Insulele Înconjurate din Florida, unde au folosit țesături roz luminoase pentru a înconjura o serie de insule din Golful Biscayne.