Radu Mazăre, Sergiu Babinciuc și Elvira Gherasim rămân fără firmele cu acțiuni la purtător

Conform unui anunț al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, peste 200 de societăți comerciale cu acțiuni la purtător vor fi radiate deoarece au depășit termenul legal pentru declararea beneficiarilor reali (adevăraților acționari sau “nominee shareholders”)

La presiunea Uniunii Europene, țara noastră a adoptat Legea 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.  Aceasta prevede ca în termen de 18 luni de la adoptare, societățile cu acțiuni la purtător se radiază la cererea oricărei persoane interesate sau a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC). Acest termen s-a împlinit pe 18 ianuarie 2021.

După această dată, toate societățile cu acțiuni la purtător care nu și-au convertit vechile acțiuni deja emise în acțiuni nominative, au intrat în atenția ONRC și sunt în curs de radiere.

Din lista de 206 societăți aflate în această situație la nivel național, nu mai puțin de 27 de societăți sunt din Constanța, fiind vorba de următoarele:

 1. AVANTAJ MARKET NEPTUN S.A.
 2. BIVALENT TOTAL SA
 3. CONDEMAR SA
 4. CONSULTING & CONSTRUCTION INVESTMENTS S.A.
 5. DELTA SENTIERI S.A.
 6. EUROCONSTRUCT CONSULTING SA
 7. EUROTRANZIT 2000 S.A.
 8. FURNIZOR ENERGIE A.C.M.P.E. S.A.
 9. GABECA CONSTRUCT SA
 10. GECOM TRADE INVEST SA
 11. GLOBUS-PROD SA
 12. GOLD CONSULT SA
 13. GRUP MEDIA SUD SA
 14. LE MOGUL INVESTMENT S.A.
 15. MEDLEX SA
 16. NEW OPEN SECTOR SA
 17. NUNTA ZAMFIREI SA
 18. RADIOTEL CONSTANTA SA
 19. ROMANIAN VILLAGE DEVELOPMENT-SMART SOLUTIONS SA
 20. ROYAL PARADISE DELTA CLUB S.A.
 21. C.I.M. GENERAL SA
 22. SETA SOUTH EAST TRADING AGENCY SA
 23. STEAUA EXCHANGE SA
 24. TIGITRANS SA
 25. VANCLUSE INVEST SA
 26. VLR VALUE INVESTMENT S.A.
 27. ŞANTIERUL NAVAL BUTA & CO SA

Grup Media Sud SA a fost o firmă cu acțiuni la purtător din Constanța, acționarul principal fiind RAFO Onești SA, societatea care a deținut rafinăria cu acelși nume din Onești.

Preluată de Corneliu Iacobov de la Constantin Frățilă, și predată ulterior în administrarea lui Cameliu Babinciuc, firma de transport tip maxi-taxi, Grup Media Sud, a fost timp de 15 ani (2000-2015) cea mai importantă companie privată de transport public din municipiul și județul Constanța.

Royal Paradise Delta Club SA a fost o firmă cu acțiuni la purtător înființată de Andi Sergiu Babinciuc, fiul lui Cameliu Babinciuc, nășit de fostul ministru al transporturilor Miron Mitrea.

„În cursul anului 2012, un grup de firme controlate de către inculpatul Babinciuc Andi Sergiu au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operaţiuni de transfer a acestor sume către beneficiarii finali şi de retragerea de către aceştia, în numerar, a fondurilor respective”, arătau procurorii la momentul respectiv, atunci când Sergiu Babinciuc a și fost arestat preventiv.

Vancluse Invest SA este o firmă deținută în acte de Niculina Gherasim și Tănase Cadastru SRL, fiecare cu câte 50 de procente. Calitatea de administrator a fost deținută de Mihaela Elvira Gherasim – Tănase, parteneră de afaceri cu fugarul Sorin Gabriel Strutinsky. Cel din urmă a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani și 4 luni închisoare pentru fapte de corupție. A fugit din țară înainte de pronunțarea sentiție, dar s-a predat în Italia unde își execută pedeapsa, și de unde nu poate fi extrădat.