Dragoș Săvulescu (Dosarul Retrocedărilor): "Lucrători din serviciile secrete au făcut presiuni asupra judecătorilor"

Omul de afaceri Dragoș Săvulescu, condamnat definitiv în celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța alături de fostul primar Radu Mazăre, a acordat un interviu în exclusivitate ziariștilor de la "Evenimentul Zilei" prin care încearcă să explice toate dedesubturile acestui controversat dosar.

Săvulescu, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la cinci ani și jumătate de închisoare, în februarie 2019, dar a preferat să se predea autorităților italiene din Napoli, fiind ulterior pus în libertate.

Mai mult, în urma unui decret de grațiere din anul 2006, judecătorii din Napoli i-au micșorat cu trei ani pedeapsa, rămânând ca milionarul Săvulescu să mai ispășească doar 2 ani și jumătate cu suspendarea executării.

Din acest motiv, chiar dacă a fost condamnat în România cu executare, Săvulescu se află în libertate, având în vedere că decizia Curții de Apel din Napoli este definitivă și irevocabilă, și se aplică la nivelul statelor europene, Statelor Unite, și spațiului Schengen.

Cu toate acestea, autoritățile române n-au ținut cont de sentința instanței italiene, iar în noaptea de 8 spre 9 august 2021 Săvulescu a fost reținut de poliția greacă din Mykonos, în baza unui mandat internațional emis de Ministerul român al Justiției.

Totuși, două zile mai târziu, pe baza documentelor depuse la dosar de Săvulescu, în care se arată că acesta își execută pedeapsa conform deciziei Curții de Apel din Napoli, o instanță din Grecia l-a eliberat sub control judiciar, până la lămurirea situației juridice.

Ulterior, pe 10 septembrie 2001, Curtea de Apel a Mării Egee din Syros avea să constate abuzul comis de autoritățile române, care au folosit vechiul mandat internațional de arestare din 2019 în scopul inducerii în eroare a autorităților elene, și a respins cererea de extrădare a milionarului Dragoș Săvulescu. 

Fiind liber, Săvulescu a accepta să ofere un interviu ziariștilor de la Evenimentul Zilei, publicat ieri pe canalul de YouTube al cotidianului central, în care explică cum a ajuns să fie condamnat în Dosarul Retrocedărilor din Constanța, și mai apoi urmărit pe jumătate de planetă de justiția română:

“Am fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu, și pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Am fost trimis în judecată, în acest celebru dosar al retrocedărilor, care este compus din șase dosare. Nu este un singur dosar. Presa a scris foarte mult, încă din 2005, și practic tot ce scrie presa este reluarea comunicatului inițial al DNA-ul din 2005, unde au calculat că s-a produs un prejudiciu de 114 milioane de Euro. Acest prejudiciu a fost calculat de către spacialiștii DNA-ului, și nu de către un expert. Deci o calculație subiectivă a acuzatorului" susține Dragoș Săvulescu

Săvulescu a povestit cum a decurs relația contractuală cu Ivonna Movilă, și cum a obținut drepturile succesorale de la unica moștenitoare a familiei Movilă.

"Înainte de anii 2002, am devenit reprezentant al celebrei doamne Ivonna Alina Buzescu Movilă, care era unicul moștenitor al familiei Movilă. Dânsa dorea șă-și recupereze proprietățile care erau uriașe.

Am fost cooptat în acest business de către un partener. Am făcut un contract de mandat prin care să reprezentăm această doamnă în toate formalitățile, și ulterior să depunem cereri pentru retrocedarea respectivelor proprietăți. Doamna era singură, avea peste 70 de ani și nu avea copii. Dorea să facă treaba asta din principiu.

Și am făcut un contract că obținem jumătate pentru dânsa, și jumătate pentru noi. Pentru bunurile obținute prin compensare discuția a fost să ne ocupăm noi, pentru că aveam drept de dispoziție.

Dar din păcate, la un anumit moment, dânsa a început să nu se simtă bine. Avea o problemă de sănătate destul de gravă, de care noi nu am știut. La spital ne-au anunțat că nu se știe cât o să mai trăiască, probabil câteva zile."

Procurorii au considerat că transferul drepturilor succesorale de la Ivonna Movilă la apropiații lui Săvulescu a fost ilegală, în ciuda faptului că documentele de transfer fuseseră legalizate de Notar.

"Notarul ne-a spus că putem merge în continuare. Și am făcut niște transferuri. Am transferat drepturile pe care le aveam către alte persoane apropiate, pentru a nu se pierde.

Procurorul a considerat că transferul acesta nu a fost legal, pentru că spuneau că limitele mandatului au fost depășite prin acest transfer. Noi am cerut opinia notarului și a unor avocați de civil care au studiat dosarul, și care ne-au spus că transferul a fost făcut legal și corect. S-a respectat codul civil.

Eu mai aveam și alte afaceri atunci. Nu de această anvergură, dar aveam. Aici nu se discuta pe proprietăți, ci pe drepturi litigioase. Iar drepturile litigioase sunt o himeră, o loterie" a explicat Săvulescu.

Afaceristul arată cu degetul spre fostul șef al Oficiului de Cadastru din Constanța, Cătălin Cucoară, despre care spune că este și autorul plângerii penale inițiale, iar ulterior tot el a făcut și expertiza în dosar, ca specialist angajat al DNA, în baza căreia s-a stabilit acel imens prejudiciu de 114 milioane de Euro.

"Procurorii s-au sesizat în baza unei plângeri penale care a venit după ani de zile, după ce se recuperaseră niște proprietăți în baza acestor documente. Și s-au sesizat printr-un domn care a fost șeful Cadastrului din Constanța care se numește Cătălin Cucoară, și care s-a angajat la DNA ca specialist. Și chiar el este cel care a făcut aceste calcule privind așa-zisul prejudiciu din dosar.

Se pare că el a făcut și plângerea penală. Noi nu am avut acces la plângerea penală, pentru că a venit prin Ministerul de Interne, ca noi să nu avem acces efectiv, dar am aflat că cel care făcuse plângerea era exact această persoană. Și ne-a făcut plângerea penală după ce s-a angajat la DNA, după care el a făcut și expertiza. El a făcut așa-zisul raport de specialitate" susține Săvulescu.

Curtea de Apel București a dat pedepse cu suspendarea, pentru că n-a înțeles prea bine care sunt acuzațiile procurorilor. Cel puțin aceasta este explicația oferită de Dragoș Săvulescu în cadrul interviului. Din acest motiv, și având în vedere probele depuse la dosarul cauzei, Săvulescu susține că nu s-a așteptat să fie condamnat, deoarece expertiza reflectă zero prejudiciu.

"La Curtea de Apel instanța a dispus efectuarea unei expertize, care a spus că prejudiciul este zero din punct de vedere valoric. Am acest document.

Au fost dispuse două expertize: una care vorbește valoric, pentru că s-a acuzat o diferență de valoare între dreptul revendicat și dreptul obținut, și a doua chestiune este că au spus că s-a revendicat din domeniul public.

Ei bine, expertiza cadastrală dispusă de către instanța de fond, adică Curtea de Apel București, a demonstrat că din domeniul public s-au retrocedat fix zero metri pătrați. Deci nimic. Deci era fals. Cu toate acestea DNA-ul susținea că prejudiciul este de 114 milioane."

Condamnarea a fost dată de "completul negru" al Înaltei Curți, prezidat de judecătorul Ionuț Matei, fără să țină cont de expertiză.

"La Înalta Curte, așa-zisul complet negru condus de celebrul judecător Ionuț Matei, a lăsat deoparte expertiza dispusă de Curtea de Apel București. Și a spus că nu ține cont de expertiza Curții de Apel, dar a ținut cont de specialiștii DNA-ului.

Deci am avut expertiza în dosar, dar n-a fost luată în considerare. A înlăturat expertiza ca probă, în ciuda faptului că-i dezincrimina pe toți. Despre asta vorbim. Și aceste chestiuni sunt în dosar, deci nu sunt inventate de mine" a mai afirmat Săvulescu.

Săvulescu acuză presiuni de la lucrători din serviciile secrete

Milionarul susține că a participat la "niște discuții" din care a reținut că asupra judecătorilor s-au exercitat presiuni. Aceste presiuni au fost făcute de către lucrători din serviciile secrete prin intermediul rudelor magistraților. 

"Judecătoarea de la Curtea de Apel a scris negru pe alb că nu prea înțelege acuzațiile procurorilor. Nu am niciun dubiu că au fost presiuni. Eu sunt o persoană care știe în ce țară trăim. Am devenit infractor în baza unei sentinețe despre care toți avocații, din țară și străinătate, mi-au spus că este ilegală și abuzivă" susține Dragoș Săvulescu.

Legat de ultima sa reținere de pe teritoriul Greciei, Dragoș Săvulescu spune că autoritățile române au comis un abuz în serviciu, demonstrat și demontat de autoritățile elene.

"Sunt foarte sigur că era filaj din România care arăta poliției grecești cine sunt eu. În mod evident erau pe urmele mele.

Despre reținerea mea din Grecia am informații că s-a făcut presiune pe poliția greacă. Cei din Grecia mi-au spus că s-au făcut presiuni direct din partea poliției, și apoi presiunea venită de la Atena către Mykonos.

Eu am fost de multe ori în Elveția și în Franța, pentru că nu am niciun fel de restricție. Autoritățile române au mințit, și acesta este cu adevărat un abuz în serviciu. Asta îmi spun avocații.

După ce a consultat documentele, Interpol-ul a blocat accesul statelor membre la dosarul meu, pentru că România nu a făcut ceea ce trebuia să facă, și anume să retreagă mandatul. Autoritățile române au fost informate în iunie anul acesta de către statul italian, că executarea pedepsei a început în Italia. Am toate documentele.

Sunt vânat pentru că sunt singurul care, din jocul sorții, a reușit să găsească o formă legală de a scăpa de o condamnare, într-un dosar în care s-au făcut abuzuri la condamnare. Și sunt singurul care vorbește despre treaba asta. Sunt singurul care are forța să vorbească și am și notorietatea necesară" a mai afirmat Săvulescu.

Interviul integral este disponibil AICI pe canalul de YouTube al EVZ Play

Ce spunea Radu Mazăre despre Dosarul Retrocedărilor

La începuturile generalizării mediilor online de comunicare în țara noastră, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a avut și el un blog. La momentul respectiv blogul reprezenta cea mai modernă unealtă de comunicare, utilizată de foarte puțini politicieni. Blogul lui Mazăre a fost ridicat online pe data de 8 mai 2004.

A durat ani de zile până când fostul edil să facă câteva postări. În mod obișnuit, Mazăre arunca în spațiul public doar acele subiecte care-l priveau la modul personal, așa cum era de exemplu în 2008 trimiterea spre judecare a “Dosarului Retrocedărilor” din Constanța. Soluția în acest dosar avea să vină după aproape 11 ani, Radu Mazăre fiind condamnat în februarie 2019 la ani grei de pușcărie:

“Joi am fost citat la DNA de către procurorul politic Daniel Morar şi adjuncţii lui ca să îmi prezinte materialul de urmărire penală pentru a mă trimite în judecată.

Miercuri însă, am aflat cu stupoare, după ce domnul Morar a fost obligat să execute sentinţa prin care am câştigat împotriva DNA-ului, care mi-a plătit daune, că instituţia cu pricina mi-a calculat prejudiciul de 100 de milioane de euro cu un contabil de bancă, consilier de credite, şi cu un topograf măsurător, angajaţi ai DNA-ului.

Slugoiul-şef de la DNA a cerut la Curtea de Apel Constanţa o suspendare provizorie a executării sentinţei prin care eu am câştigat daune şi i-am obligat să-mi arate ce pregătire profesională au aceşti specialişti care spun că aş fi furat o sută de milioane de euro.

S-a judecat şi a pierdut. Şi aşa şi trebuie să se întâmple dacă justiţia nu este legată la ochi. Şi la un proces de divorţ se folosesc experţi, să expertizeze cât costă frigiderul, cât costă televizorul, cât costă casa.

Domnul Morar şi cu domnul Ţuluş însă, folosesc un contabil şi un măsurător topograf şi spun că Mazăre a furat 100 de milioane de euro. Drept urmare, le-am depus pe masă cererea de recuzare a procurorului de caz, a şefului lui Ţuluş şi a domnului Morar. Cererea de recuzare va ajunge în atenţia doamnei Koveşi, şi aştept un răspuns.

Eu aş fi curios ce-ar avea de spus domnii de la Uniunea Europeană dacă ar vedea cum face justiţie procurorul şef Morar, dacă ar vedea cum calculează prejudicii de sute de milioane de euro cu un contabil de bancă şi cu inginer topometrist.

Ceea ce se întâmplă în România de astăzi cu justiţia, şi de fapt cu DNA este o bătaie de joc strigătoare la cer. Toţi sunt slugile politice ale preşedintelui Băsescu. Lui Băsescu i-au făcut trei expertize cu experţi neutri şi mie îmi calculează 100 de milioane de euro cu un contabil de bancă. Răspunsul lui Morar în urma hotărârii de instanţă?

Trei ani de zile l-am rugat să îmi arate cine sunt specialiştii ăştia şi nu a vrut. 

Nici vorbă despre expert, nici vorbă despre examen şi atestare de Ministerul Justiţiei. Aşa au calculat ei că am furat eu 100 de milioane de euro. Este penibil. Morar şi Băsescu ar vrea să ne aresteze pe noi, cei care nu îi ascultăm orbeşte şi nu le înghiţim toate prostiile. Ca şi Fratini, care ne dă nouă lecţii de anticorupţie, el fiind în Guvernul lui Berlusconi şi votând imunitatea totală a lui Berlusconi."

Aceasta este postarea originală făcută pe blog-ul personal de fostul primar Mazăre, pe data de 8 mai 2008. 

Dacă ascultăm ce declară azi Dragoș Săvulescu, nu putem evita similitudinile celor două depoziții. Și Mazăre și Săvulescu acuză și au acuzat și-n trecut un abuz al justiției, și faptul că Dosarul Retrocedărilor s-a făcut fără probele și extertizele necesare, iar magistrații s-au aflat sub presiunea unor factori externi sistemului de justiție.