Greenpeace România: "Dovezi clare de poluare cu gaz metan fosil descoperite în România"

Organizația nonguvernamentală Greenpeace România a lansat un nou material în care prezintă "dovezi clare de poluare cu gaz metan fosil descoperite în România"

"Gazul nu poate fi numit “natural” deoarece necesită același proces de extracție ca petrolul. Ceea ce înseamnă că gazul fosil produce emisii nu numai în timpul arderii, ci și în timpul forării, exploatării și transportului prin conducte. În aceste etape, apar scurgeri de gaz metan, componenta principală a gazului.

Metanul este, de asemenea, gaz cu efect de seră și nu este deloc inofensiv. Emisiile de metan sunt de 80 de ori mai dăunătoare climei decât cele de CO2, în primii 20 ani de existență în aer.

În ceea ce privește arderea gazului, în 2015, gazele fosile au fost responsabile pentru aproximativ 800 de milioane de tone de emisii de CO2 în Europa, adică aproximativ 25% din toate emisiile provenite din arderea combustibililor fosili.

Companiile de petrol și gaze cunosc de zeci de ani daunele cauzate de aceste activități mediului și climei. La suprafață, aruncă cu bani în publicitate și sponsorizări așa-zise "verzi" și promovează soluții false; în realitate, își continuă netulburate activitățile toxice.

Împreună, avem puterea de a opri propaganda"

Situația din România

Scurgerile de gaz metan fosil au fost detectate de James Turitto de la organizația Clean Air Task Force. De-a lungul anului 2020, organizația a prezentat zeci de videoclipuri din Italia, Ungaria, Germania și Austria. Acum, vedem și mai multe dovezi ale poluării cu metan scurs și evacuat în UE, de data aceasta din România, cel mai mare producător de gaze fosile din Europa de Est.

Accesați aici materialul Greenpeace intitulat Dovezi clare de poluare cu gaz metan fosil descoperite în România"