Viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cocargeanu și-au angajat colegii de partid în Primăria Constanța, pe bani mulți

Ni s-a promis transparență, la alegerile din 2020. Și ni s-a promis că Primăria Constanța va fi ”ocupată” de oameni capabili, aleși în baza unor criterii de competență prin concursuri care să dea șansa oricărui constănțean să ajungă în administrația locală.

La un an distanță, lucrurile nu stau deloc așa. Liberalii și USR-iștii s-au înghesuit să-și aducă oamenii de partid în toate consiliile de administrație și în toate funcțiile posibile, într-un mod atât de agresiv cum nici măcar PSD-iștii la vremea lor n-au făcut-o.

Cel mai recent exemplu este modul în care cele două tabere, de comun acord, au inventat funcția de ”consilier al viceprimarului”. Deci după ce că în Primăria Constanța avem doi viceprimari numiți pe criterii politice, nu pe criterii de competență, noua administrație s-a gândit că nu e suficient și a inventat și funcția de consilier al viceprimarului, câte un consilier atât pentru Ionuț Rusu cât și pentru Florin Cocargeanu. Și, evident, a adus în funcțiile respective doi oameni recomandați de un singur criteriu: apartenența la PNL și respectiv USR.

Înainte de a vi-i prezenta pe cei doi consilieri de viceprimari numiți, trebuie să remarcăm un detaliu interesant: oamenii au fost angajați în aceeași perioadă, fără ca vreuna dintre tabere să critice angajările făcute pe pile, ceea ce ne arată destul de clar că totul s-a făcut de comun acord, la masa negocierilor dintre cele două tabere. Așadar, când e vorba de angajări pe pile, lucrurile funcționează perfect între PNL și USR.

Să mai spunem și că lucrurile s-au întâmplat în mare secret, fără ca publicul să știe? E de la sine înțeles.

Bun, haideți să vedem cine sunt cei doi consilieri ai viceprimarilor.

Cojan Tiberiu Viorel. La doar 24 de ani a bifat deja două numiri pe criterii de partid


 
Viceprimarul liberal, Ionuț Rusu, a ales să-l angajeze drept consilier la cabinetul său pe tânărul Cojan Tiberiu Viorel. Puștiul vine din zona tineretului liberal constănțean, cu o activitate intensă de partid, fapt ușor de sesizat pe pagina de Facebook a noului angajat din Primăria Constanța.
Tiberiu Viorel Cojan are 24 de ani, domiciliază în localitatea Eforie Sud, este absolvent al Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” (nici nu se putea altfel, nu?), a navigat o singură dată, între 2018 și 2019, pentru ca în vara următoare să bifeze primul lui loc de muncă important: recepționer la hotelul Mera din Mangalia. Activitatea de partid i-a adus apoi un călduț loc de muncă, fiind angajat Referent în cadrul compartimentului de Patrimoniu și Cadastru, Direcția Urbanism din Primăria Mangalia în perioada noiembrie 2019 – august 2020.

După ce a bifat și această experiență, tânărul liberal apare brusc în peisaj drept reprezentant al Youth Development and Evolution Association - YDEA, postură din care se pozează alături de prefectul liberal Silviu Iulian Coșa și anunță un parteneriat cu directorul ISJ Constanța, Sorin Mihai, alt liberal de marcă. Evident, acest parteneriat pute a aranjament, având în vedere că șeful ISJ provine tot din zona Mangalia, precum tânărul său coleg de partid. Dar, așa cum spuneam, când vine vorba de administrația liberală, lucrurile par să se întâmple doar pe criterii de pile și relații.

Tiberiu Cojan și Sorin Mihai
Tiberiu Cojan și Sorin Mihai

 
Într-o prezentare postată online, consilierul lui Ionuț Rusu, angajat pe pile dar plătit din banii constănțenilor, bifează cele mai importante momente ale vieții sale: 1997, anul în care s-a născut, an în care chinezii se luptau cu poluarea, 2015 anul în care a devenit major și 2028 anul în care se va căsători.

Deșteptul ăsta încasează de la Primăria Constanța, prin grija liberalilor, 9200 de lei, începând cu luna septembrie. Vai de noi!

Valentin Jalbă, antreprenorul de succes eșuat în Constanța pe un post politic

Viceprimarul USR, Florin Cocargeanu, a angajat și el un consilier în cadrul cabinetului din Primăria Constanța. Din 13 septembrie, omul care îi duce geanta viceprimarului este colegul său de partid, Valentin Jalbă. Profilul este din nou, același. O pagină de facebook care abundă în postări politice și nimic să-l recomande pentru funcția obținută pe linie de partid.

Născut în 1990 la Turnu Măgurele, tânărul USR-ist, Valentin Jalbă este fiul mult mai cunoscutei sale mame, o cunoscută și apreciată jurnalistă la nivel local. Din păcate, însă, exceptând un CV bine scris, dar fără acoperire în realitate, tânărul e departe de calitățile mamei sale.

Dacă te iei după CV-ul prezentat de Valentin Jalbă, acesta se recomandă antreprenor, expert în marketing, cu studii pe la cele mai prestigioase universități din lume și cu experiență acumulată prin marile companii ale lumii. Greu de înțeles, dacă te iei după CV, cum a ajuns tânărul expert înapoi în Constanța, când marile companii se băteau pentru a-l angaja.

Valentin Jalbă
Valentin Jalbă

 
Ce știm este că odată revenit în oraș, Valentin Jalbă a creat o companie care se prezintă drept FairCrate. Singurii bani pe care compania condusă de trei acționari a reușit să-I câștige au venit tot de la USR. Consilierul lui Cocargeanu a înființat prin compania sa un ziar online, numit Sursă Sigură, pe care l-a umplut de articole pro USR-iste, pentru a-și ajuta astfel colegii. Evident, partidul s-a recompensat, parte din banii de campanie mergând către acea publicație. Că doar o mână spală pe alta. Și, când banii s-au terminat, tânărul expert de nivel mondial a aterizat într-o funcție obținută pe linie de partid iar publicația a fost abandonată, urmând probabil să fie reactivată la nevoie. Valentin Jalbă e acum bine așezat la robinetul cu bani publici. Ca orice alt constănțean competent, nu-i așa?
Așadar, din 13 septembrie, USR-istul Valentin Jalbă încasează 9200 de lei de la Primăria Cosntanța, ocupând postul de consiler în cadrul cabinetului viceprimarului Florin Cocargeanu.

Așa cum spuneam, în ambele cazuri, angajările s-au făcut în secret, fără concursuri, singurul criteriu fiind apartenența la partidul potrivit. Așa consideră domnii din PNL și USR că trebuie să se facă angajările în Primăria Constanța: pe pile și pe bani mulți.