VIDEO: Directorul medical al Institutului „Matei Balș” anunță FINALUL PANDEMIEI

Dr. Adrian Marinescu, Directorul Medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” a anunțat în cadrul unui interviu, publicat ieri seară de jurnalistul Ion Cristoiu, finalul pandemiei.

Adrian Marinescu este medic primar specializat în boli infecțioase, și totodată Director Medical la Institutului „Matei Balș” din București, unitate sanitară de "categoria I" dedicată tratării bolilor infecțioase, cercetării și învățământului medical de boli infecțioase.

Ieri seară, în cadrul unui interviu realizat de jurnalistul Ion Cristoiu pentru canalul personal de YouTube, Dr. Marinescu a declarat că ne aflăm la finalul pandemiei și că doar 2% dintre cei infectați necesită spitalizare în acest moment.

"Eu cred că suntem în final de pandemie. După părerea mea ne apropiem de finalul pandemiei. Aproximativ 2% dintre cei care fac infecția în momentul de față au nevoie în mod real de spitalizare. Adică un procent mic.

Dintre cei care vin la Matei Balș, că nu vin întotdeauna cei care au nevoie de spitalizare, cam 1 din 5 se internează. Ceilalți 4 sunt evaluați și se întorc acasă și sunt monitorizați de către medicul de familie.

Cu siguranță că a început valul cinci, dar apropo de știrile alarmiste mi-am dat seama de ceva: ele nu țin doar de pandemie.

Ați văzut cum sunt mesajele în momentul de față? Azi avem 10.000 de cazuri. Și ce dacă? În loc să spună mai departe că din fericire doar 2% au ajuns să se interneze iar restul au forme ușoare. N-am auzit treaba asta. În Europa sunt zeci de mii de cazuri pe zi. Și? Câte sunt forme severe?

Eu vă spun că am intrat deja în etapa de conviețuire. De la pandemie trecem la endemie. Adică voi avea cazuri care apar într-o anumită regiune, cazuri izolate, dar care nu mai înseamnă un impact la nivelul populației. Înseamnă că nu voi mai avea nevoie de măsuri restrictive. Restricțiile țin de partea politică, eu vorbesc de ceea ce se întâmplă medical. Din punct de vedere medical lucrurile se așează" a explicat Dr. Adrian Marinescu

Doctorul Marinescu a mai adăugat că multe dintre decesele înregistrate în prezent se datorează de fapt tulpinii Delta și nu Omicron, deoarece încă există pacienți în țară infectați cu Delta.

Conforma datelor colectate în timp real s-a putut observa în ultima perioadă o creștere a numărului de infectări, în special cu noua tulpină Omicron, dar în același timp o scădere abruptă a ratei mortalității. Asta ne poate indica în primul rând că noua tulpină se transmite mult mai ușor, dar în același timp și faptul că aceasta generează mult mai puține probleme medicale.

În aceste condiții este de așteptat ca în următoarele 30 de zile noul val să-și atingă vârful, iar ulterior cifra persoanelor infectate să scadă. În paralel, numărul cazurilor grave care ar necesita spitalizare va urma aceeași curbă descendentă. 

SURSA: CristoiuTv