Medicii de la Infecțioase se întorc într-un spital închis. Angajații temporari sunt lăsați pe drumuri

Au trecut aproape șase luni de când Primăria Constanța a pus lacătul pe ușa Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Vergil Chițac a promis în câteva rânduri redeschiderea parțială, nefiind în stare să dea în funcțiune nici măcar un singur salon.

Acum, odată cu încheierea stării de alertă, soarta personalului medical este pusă sub semnul întrebării. Peste două sute de oameni, din care aproximativ 60 cu contracte pe perioadă determinată, au fost detașați pe la unitățile medicale din județ. Toate aceste detașări se încheie în câteva zile. Am primit pe adresa redacției întrebări disperate ale oamenilor cu care nimeni nu a stat de vorbă, nimeni nu le-a spus ce-i așteaptă în continuare, dacă vor avea sau nu un loc de muncă.
Am contactat conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, care ne-a oferit un răspuns sec, din care înțelegem că cel puțin de o parte din personal…nu mai avem nevoie:
“Personalul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase angajat pe perioada nedeterminată va reveni în cadrul unității medicale; modalitatea de punere in practică a acestui demers fiind în curs de definitivare. Contractele de munca pe perioada determinată, contracte care au fost încheiate în contextul pandemiei și în baza legislației subsecvente, își vor înceta valabilitatea ca urmare a ridicării stării de alertă.”, a declarat dr. Claudia Cambrea, managerul SCBI, pentru Constanța INFO.

Am trecut pe lângă Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Curtea este goală, iar o liniște sinistră și apăsătoare ne alungă orice speranță că s-ar putea redeschide în scurt timp. Spitalul arată că o clădire părăsită. Promisiuni sunt…dar cine le mai crede?
Ne-am întrebat atunci ce vor face efectiv medicii care se vor întoarce din 16 martie aici:
“Din nefericire, personalul SCBI angajat pe perioadă nedeterminată se află în continuare în nesiguranță, întrucât managerul interimar nu a oferit niciun alt mesaj decât unul telegrafic, acela că ne vom întoarce în spital, curând...fără date concrete însă, în ceea ce privește momentul exact. Zvonurile ar fi că vom fi obligați să intrăm în concedii de odihnă… dar înca o dată, fără a ști pe ce perioadă”, spune dr. Cora Mitroi-Maxim, unul dintre specialiștii SCBI, detașată în această perioadă la Spitalul Județean de Urgență Constanța.
Cunoscutul medic infecționist a descris situația incredibilă de nesiguranță pe care o traversează acum toți angajații unității medicale închise în urma incendiului din 1 octombrie:
“Așteptăm din partea sindicatelor care ne reprezintă, informații!
Nu înțelegem de ce trebuie să ne irosim concediile de odihnă, în loc să mai fim detașați pe codul muncii, chestiune care poate fi aplicată legal, chiar și după ridicarea stării de alertă.
În ceea ce privește angajații temporari, aceștia trăiesc o dramă, întrucât lor li se desfac contractele de muncă. E drept că atunci când au fost angajați, au știut că va fi pe perioada stării de alertă… dar reamintesc că a intrat totuși în vigoare un proiect legislativ care permite acestor angajați, a căror implicare în pandemie a fost extraordinară și fără de care și mai mulți români și-ar fi pierdut viețile, să fie absorbiți de sistem. În calitate de simplu medic, consider că este deontologic și uman să se identifice niste soluții și pentru acești oameni deja formați și să nu fie lăsați pe drumuri. Daca acest lucru nu mai este posibil pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, măcar să li se găsească locuri acolo unde este nevoie de personal medical. Și în calitate de medic care și-a desfășurat activitatea profesională în ultimile aproape 6 luni în Spitalul Județean Constanța, pot spune cu mâna pe inimă, că personalul de acolo este subdimensionat, insuficient și suprasolicitat. Dacă dorim un act medical de calitate pentru constănțeanul de rând, trebuie să avem personal medical dedicat, iar acești oameni au demonstrat că este nevoie în continuare de ei!”