Aglomerație mare în rada portului Sulina. Multe nave se îndreaptă spre Ucraina

Conform datelor raportate de Marine Traffic, peste 30 de nave se aflau în această dimineață în rada Portului Sulina.

Situația este fără precedent, cifrele de trafic îngregistrate zilele acestea în zona Sulina, și la intrare pe Brațul Chilia, fiind deja unele istorice.

La fiecare 24 de ore zeci de nave ajung la Sulina, o bună parte având ca destinație porturile ucrainene, după cum urmează:

Aglomerarea de nave despre care discutăm poate fi observată și pe harta Marine Traffic, majoritatea fiind cargouri aflate în marș spre porturile ucrainene Reni, poziționat la 320 km sud-vest de Odesa, și Izmail, care se află la 192 km sud-vest de Odesa.

Cu alte cuvinte, în ciuda blocadei navale la care este supusă Ucraina de armata rusă încă de la finalul lunii februarie, navele comerciale reușesc să descare în Ucraina folosind sectorul ucrainean al brațului Chilia.

De exemplu, una dintre navele relevate pe harta serviciului Marine Traffic în această dimineață este tancul petrolier “MAGNOLIA” de 7114 TDW, sub pavilion Liberia, care urmează să acosteze în următoarele ore în Portul Reni.

Rada portului Sulina si Brațul Chilia
Rada portului Sulina si Brațul Chilia

Reamintim totoadată și faptul că, începând din 1 martie 2022, Căpitănia Zonală Tulcea a interzis „navigația navelor și ambarcațiunilor civile, indiferent de pavilion, în sectorul românesc al Brațului Chilia al Dunării.”

Măsura a fost adoptată în regim de urgență de către Autoritatea Navală Română, anume pentru a preîntâmpina posibile situații complicate sau provocări de natură militară, în contextul conflictului din țara vecină.