“Mircea” s-a întors acasă. Bricul împlinește astăzi 83 de ani! GALERIE FOTO

Nava-școală „Mircea” a revenit ieri în Portul Militar Constanța, după 54 de zile de marș, având la bord 92 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale.

Velierul împlinește astăzi 83 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române. 

Construita in perioada 1938-1939 la Santierul Naval "Blohm und Woss" din Hamburg, Germania, MIRCEA este cea de-a patra nava din seria de cinci de acelasi tip construite in acelasi santier, fiind sora cu "Eagle" (ex. Horst Wessel) - SUA, "Gorch Foch I" (ex. Tovarisch, ex. Gorch Foch - nava muzeu) - Germania, "Gorch Foch II" - Germania, "Sagres" (ex. Albert Leo Schlageter) - Portugalia:
“ Nava scoala MIRCEA este un velier clasa A tip bark , cu trei arbori, inalta de 44 de metri, cu 23 de vele ce insumeaza o suprafata velica totala de 1.750 m2.
Certificatul de nastere al noii nave-scoala s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelasi an, a fost lansata la apa si botezata cu numele MIRCEA, alegere justificata de bogata traditie si renumele predecesorului sau.
Numele navei provine de la vestitul voievod MIRCEA cel BATRAN ce a carmuit Tara Romanesca intre anii 1386 si 1418, sub a carui domnie navigatia autohtona si comertul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele romanesti navigand, inca de pe atunci, nu numai in Marea Neagra, ci si in Marea Egee si Marea Mediterana, fapt care i-a adus numele de "Domn pana la Marea cea mare". Nava are in prova, sub bompres, un galion, reprezentndu-l pe domnitor imbracat cu bluza albastra, mantie rosie si purtand pe cap coroana, simbol al domniei”, transmite Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Anul acesta, „Mircea” a plecat în primul marș internațional de instrucție la data de 24 martie, având la bord 92 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale. Pe parcursul celor 54 de zile de marș, nava-școală „Mircea” a efectuat escale în porturile Souda din Grecia, Sète din Franța, Castellón din Spania, Napoli din Italia și Istanbul din Turcia.