VIDEO: CJ Călărași va introduce “AUTOBUZE AMFIBII” pentru traversarea Dunării spre Silistra

Consiliul Județean Călărași are în lucru un proiect pentru îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre și consolidarea malului românesc în zona Călărași-Silistra, denumit inițial “Danubius Park” și, mai recent, cunoscut ca “Promenada.”

Conform informațiilor deja existente, prezentate de Constanta.INFO încă de la finalul anului 2021, discutăm despre cel mai mare proiect de investiții la nivelul Dunării din ultimii treizeci de ani, pe sectorul Porțile de Fier - Cernavodă.

Proiectul prevede construirea portului turistic “Marina Călărași” care va găzdui 250 de ambarcațiuni de agreement cu vele și motor, va avea cel puțin 500 de locuri de parcare pentru autovehicule și utilitare, hambar, stație de alimentare cu combustibil, și un mic centru comercial.

Viitorul port turistic
Viitorul port turistic "Călărași Marina"

Elementul cheie și de noutate al acestui proiect este reprezentat de folosirea unor "autobuze amfibii", care vor circula atât pe uscat, pe străzile Călărașiului, cât și pe apă, urmând să deservească o nouă linie de transport între Călărați și Silistra, Bulgaria.

Conform documentației tehnice, aceste hidro-autobuze pot transporta între 20 și 40 de pasageri, folosind tracțiune diesel clasică pe uscat, și motoare cu jet de apă pentru deplasarea pe Dunăre. Din informațiile pe care le deținem, documentația a fost deja trimisă spre încadrare și aprobare Autorității Navale Române (ANR). 

În consecință, proiectul mai prevede o gară fluvială de 9 x 36,5 metri pătrați, o alee pietonală și un ponton de 30 x 8 metri pătrați.

Gara va avea o sală de așteptare, dotată cu casă de bilete, garderobă, aparate de cafea și birouri pentru partea administrativă. Suprafața totală de teren menționată rezervată proiectului este de 19.465 metri pătrați, iar durata de realizare stabilită este de 36 de luni.

Proiectat de arhitectul Ioan Adrian Mişaca prin MSKoncept ArhiStudio SRL, membru OAR, acest port ultra-modern costă 86.522.510,65 lei (TVA inclus), din care valoarea contractată pentru proiectare și execuția lucrărilor este de 64.023.735,81 lei (fără TVA), conform Contractului de finanțare Nr. 25485/12.08.2019.

Lucrările au fost demarcate încă de anul trecut, iar din declarațiile reprezentanților administrației locale din Călărași, portul urmează să devină operațional la începutul anului 2024.

Viitorul port turistic
Viitorul port turistic "Călărași Marina"