România se pregătește de criza alimentară? Guvernul cere stocurile!

Guvernul României a pus în consultare o Ordonanță de Urgență, propusă de Ministerul Agriculturii, privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare. Proiectul de act normativ are în vedere crearea unui cadru legislativ pentru colectarea informațiilor despre stocurile de alimente de pe teritoriul României.

Astfel, toţi marii producători, depozitari, procesatori și comercianți care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii și al industriei alimentare ar urma să transmită autorităţilor date despre produsele din depozite. În acest fel, Guvernul susține că poate interveni rapid pentru suplimentarea produselor aflate în cantităţi critice. Printre produsele despre care trebuie transmise informaţii legate de stocuri se află majoritatea alimentelor de bază, cerealele, orezul şi chiar şi apa îmbuteliată.

Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare vor avea obligaţia furnizării de date statistice de evidenţă a stocurilor sunt:

a) legume –fructe,

b) cereale și produse pe bază de cereale,

c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase,

d) leguminoase furajere;

e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase,

f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte,

g) lapte și produse din lapte,

h) produse de morărit și panificație,

i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe,

j) grăsimi și uleiuri,

k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate,

l) orez,

m) plante aromatice, sare și condimente,

n) ceaiuri,

o) zahăr,

p) miere,

q) drojdie

Instituția responsabilă cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor produselor agricole și alimentare este Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă următoarele fapte săvârşite de către operatorii din sectorul agricol și al industriei alimentare, astfel:
a) nerespectarea obligației de declarare a stocurilor amendă de la 500.000 lei la 1.000.000 lei;
b) introducerea pe platforma informatică a unor date statistice de evidență a stocurilor eronate, incorecte, incomplete, inexacte sau furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol și al industriei alimentare, cu amendă de la 50.000 lei la 250.000 lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute la alin. (1) se fac de către persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.