“Cele mai frumoase răsărituri sunt pe mare!” Interviu în EXCLUSIVITATE cu Mircea Târhoacă, comandantul Navei Școală “Mircea”

Între două marșuri de instrucție, comandorul Mircea Târhoacă ne-a făcut bucuria să stea de vorbă cu noi, în platoul Tomis TV.

Q: Ce înseamnă să fii comandantul unei nave școală?

A: “Sunt comandantul Navei Școală “Mircea” de patru ani. La un moment dat, cu toții trebuie să învățăm să dăm din ce-am primit. Iar eu, din postura de comandant al acestei nave și ofițer de marină trebuie să dau cât mai mult, astfel încât toți cei din jurul meu să aibă ce învăța. Cam toate cadrele de marină din Forțele Navale au trecut la un moment dat pe la bordul Navei Școală “Mircea”. Viața pe mare nu este nici simplă, nici ușoară. Nu poți să uiți niciodată amintirile plăcute și provocările cărora le faci față atunci când faci practica pe această navă. Este vorba despre “Spiritul Mircea”. Cei care urcă la bordul velierului sunt ulterior atrași ca un magnet să revină, să îl revadă… “Spiritul Mircea” rămâne în sufletul tău toată viața.”

Q: Cum se descurcă fetele în marșurile de instrucție?

A: “Există competiție între cadeți. Pot să vă spun că fetele sunt foarte ambițioase și nu vor sub nicio formă să fie mai prejos decât băieții. Sunt adevărate luptătoare.”

Q: Este Marina Română pregătită să facă față provocărilor internaționale?

A: “În ultimii ani, în Marina Română, efectivele de instruire au fost din ce în ce mai mari. Asta înseamnă că noi încercăm să facem față provocărilor care vor urma.”

Q: Ce înseamnă marea pentru comandorul Târhoacă?

A: “Cele mai frumoase răsărituri sunt pe mare. Cele mai frumoase apusuri…tot pe mare. Cel mai important în viață este să îți placă ceea ce faci. Orice vreme rea, mai mult de două-trei zile nu are cum să țină. Întotdeauna trebuie să găsim cea mai bună soluție astfel încât nava și echipajul să treacă cât mai ușor peste acele momente. Ăsta este cel mai important lucru.”

Vă invităm să urmăriți emisiunea integrală urmărind linkul de mai jos: