Dr. Mihai Craiu: “Nu sunt motive de panică, privind variola maimuței”

Cunoscutul pediatru Mihai Craiu, medic primar la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a atras astăzi atenția asupra realelor motive de îngrijorare, zeci de mii de cazuri de varicelă în România, toate prevenibile:

Dr. Mihai Craiu:”Nu sunt motive de panică privind variola maimuței. Ar trebui să vă îngrijoreze numărul uriaș de cazuri de varicelă din România!”

“În ultima vreme au existat incidente medicale care au crescut gradul de emoție. Hepatita "de cauză misterioasă" (de fapt cazuri de insuficiență hepatică gravă, cu evoluție rapidă) a fost și pare a pierde din "popularitate"...
Acum variola maimuței...
Vorbim, totuși, de un număr foarte mic de cazuri, în jur de 100, în țările non-endemice (adică acele țări unde maladia NU există de obicei).
Care sunt țările unde există această maladie în mod obișnuit?
Acestea sunt : Benin, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Gabon, Ghana (doar la animale), Coasta de Fildeș, Liberia, Nigeria, Congo, Sierra Leone și Sudanul de Sud.
Deoarece boala se transmite prin contact apropiat cu un bolnav (prin fluide biologice sau respirând foarte aproape de cineva infectat, pacient ce tușește) și a fost descrisă acum în special la adulții cu o anumită orientare sexuală - nu cred că sunt motive majore de panică!
Dacă totuși ar trebui să vă îngrijoreze ceva, acest ceva este numărul uriaș de cazuri de varicelă din România.
Cazul de la Rădăuți, ce ar fi fost suspectat ca fiind unul de variola maimuței, era de fapt un caz de varicelă la adult, varicelă luată de la copiii din anturaj.
Peste 30.000 cazuri în fiecare an, toate prevenibile.
Dacă sunteți extrem de îngrijorați de situație, deși nu este cazul acum, discutați cu medicul dvs despre vaccinarea împotriva varicelei (dacă nu ați avut boala dvs sau copiii dvs) și informați-vă din surse oficiale, cum ar fi Institutul Național de Sănătate Publică - CNSCBT.
Să fiți sănătoși!”, transmite dr.Craiu pe Spitalul Virtual pentru Copii.