Acord istoric româno-ucraineano-moldovenesc pentru organizarea traficului pe Dunăre
-
Ovidiu IrimiaPostat: 27.05.2022

Cosmin Dumitrache, șeful Autorității Navale Române (ANR), Angela Ivan, directorul Administrației Fluviale a Dunării de Jos (AFSJ), Igor Zaharia, directorul Agenției Navale a Republicii Moldova și Oleksandr Golodnytskyy, șeful Autorității portuare din Ucraina, s-au întâlnit ieri la Galați pentru a idenfica cele mai bune soluții de fluidizare a traficului de mărfuri spre și dintre porturile fluviale ucrainene.
Totodată, șefii autorităților navale și portuare din România, Republica Moldova și Ucraina au pus în discuție diferite scenarii de lucru în vederea descongestionării navelor care așteaptă de zile bune în rada exterioară a portului Sulina, pentru a încărca din porturile ucrainene.
Conform presei locale din Galați, întâlnirea s-a dovedit a fi un succes. Cele trei autorități navale împreună cu AFDJ Galați au decis ca din acest moment coordonare traficului spre porturile ucrainene să se facă în comun, prin dialog direct.
Astfel, pentru a se evita aglomerarea zonelor de ancoraj de pe Dunăre, navele sosite la Sulina vor avea permisiunea să plece spre porturile Reni și Ismail doar după ce Autoritatea Portuară a Ucrainei anunță danele disponibile pentru încărcare.
În aceste condiții navele vor intra pe Dunăre într-o ordine prestabilită, în funcție de viteza de operare a porturilor ucrainene, și nu la solicitarea agenților, așa cum se întâmpla până acum.
„În primul rând noi trebuie să ne gândim la siguranța navigației. Nu putem permite accesul pe Dunăre, în condițiile în care pe Dunăre avem sectoare limitate de ancoraj.
Porturile vor confirma că există posibilitatea ancorării la dană și a operării navei. Totul depinde de rata de operare a portului și a danei respective. Prioritățile le stabilim în funcție de navele încărcate pe care le avem la dane, și din solicitările porturilor ucrainene.
Partea ucraineană și cea moldovenească vor informa AFDJ, care organizează pilotajul, și în funcție de solicitări și de piloții disponibili se vor stabili prioritățile pentru ziua respectivă, sau poate chiar pentru zilele următoare” a explicat Cosmin Dumitrache, șeful Autorității Navale Române.
Igor Zaharia: “A fost o ședință productivă”
„Am stabilit o conlucrare operativă între autoritățile portuare din statele sectorului maritim al Dunării, care va ajuta la fluidizarea traficului navelor pentru operare în porturile Ucrainei, Republicii Moldova și României. A fost o ședință productivă”, a declarat Igor Zaharia, directorul Agenției Navale a Republicii Moldova.
Ucrainenii se declară mulțumiți de sprijinul părții române
Totodată, Oleksandr Golodnytskyy, șeful Autorității portuare din Ucraina, s-a declarat foarte mulțumit de discuțiile purtate cu autoritățile române.
„Colegii din România au făcut tot posibilul ca partea asta de Dunăre să fie foarte sigură, să nu existe niciun pericol.
Fiecare parte va da o listă a navelor care sunt operaționale, care au cheu, care au marfă și care nu vor sta să aglomereze Dunărea.
Această informație va fi primită de la organele oficiale de stat, nu de la agenții navelor, și care știu care cheu este liber, care navă trebuie să vină la el și care navă va fi operată acolo. Aceste lucruri vor fi coordonate numai de autoritățile de stat. nu de agenții care au ca scop să treacă nava și mai departe să aștepte” a declarat Oleksandr Golodnytskyy.
La Sulina “sunt nave care așteaptă ca taximetriștii în piață”
Directorul general al AFDJ Galați, Angela Ivan, a explicat că aglomerația de la Sulina este provocată de nave care nu au marfă și așteaptă să le pice ceva pentru încărcare, dar și de închiderea Barei Sulina.
„Toată această aglomerație este cauzată și de închiderea Barei Sulina, de operarea porturilor la o capacitate care nu a fost încă foarte bine organizată.
Dar, în radă se află o mulțime de nave care nu au marfă, nu au misiune de a intra pe Dunăre și care așteaptă, practic, un business sau un transport accidental.
Astăzi, Paza de Coastă și Autoritatea Navală Română vor identifica navele-balast pentru porturile de pe Dunăre. Am identificat și posibilități de optimizare a tranzitării Barei Sulina, și de atragere a mărfurilor către porturile Galați și Brăila” a explicat Angela Ivan.
Întâlnirea de ieri de la Galați, organizată la inițiativa părții române, reprezintă o noutate absolută. Este pentru prima dată în istorie când reprezentanții autorităților navale și portuare din cele trei state s-au așezat la aceeași masă pentru a adopta soluții comune de organizare a traficului de mărfuri pe Dunăre.

Ovidiu Irimia
Are o experiență de 18 ani în presa scrisă. În 2001 a debutat ca simplu colaborator al departamentelor de investigații pentru mai multe publicații din România, apoi consultant, iar ulterior a devenit editor cu normă întreagă. A profesat mult timp în mediul de afaceri din București și din străinătate, fiind specializat în achiziții și analiză de piață, dar pasiunea pentru presa de investigații nu l-a părăsit niciodată.