Cum îl ajută Vergil Chițac pe liderul PSD Constanța, Ion Dumitrache, să ridice un cartier de blocuri pe malul mării

Dacă e joi, urmărim cu interes emisiunea ”Între Alb și Negru”, moderată de avocatul Emil Tatu, la postul online Constanta TV. Săptămâna trecută, invitat în studio a fost liderul USR Dumitru Caragheorghe, care a vorbit despre un proiect ciudat, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local, proiect care nu doar că distruge strategia gândită pentru taluzul din Faleză Nord, ba mai mult, pare că servește intereselor unor privați.

Dumitru Caragheorghe nu a dorit să ofere mai multe detalii, așa că, am luat la puricat proiectul 56 despre care s-a făcut vorbire. Pe scurt, lucrurile sunt clare: inițiatorul proiectului, Vergil Chițac, îi dă o mână de ajutor sănătoasă liderului PSD, Ion Dumitrache. Că doar nu vine cumințenia din Consiliu Local fără niciun preț. Haideți să detaliem, ca să înțelegeți despre ce e vorba.

Proiectul 56: Confort Urban preia o bucată din taluz pentru a o transforma în șosea

Fără a explica de ce inițiază acest proiect, primarul Vergil Chițac propune ca o fâșie de teren, ce pleacă din strada Prelungirea Bucovinei și se termină în plaja Modern, să treacă din administrarea Primăriei Constanța în administrarea Confort Urban. După cum arată proiectul și totodată după spusele lui Dumitru Caragheorghe, pe fâșia respectivă se va continua șoseaua, pentru a asigura accesul până la plajă. 

De ce simte primarul nevoia acestei șosele? Pentru că șoseaua se construiește în marginea unui teren iar proprietarul acestui teren are nevoie ca de aer de această șosea, pentru a putea ridica un cartier de blocuri pe malul mării. Iar proprietarul nu e om de rând, e chiar barosanul PSD, Ion Dumitrache. Nu direct, evident, ci printr-o firmă despre care toată lumea știe cui aparține de fapt. 

Ion Dumitrache a mai încercat și în mandatul trecut să obțină autorizație de construire pentru blocurile pe care vrea să le ridice pe acel teren, dar primarul Decebal Făgădău l-a refuzat, motivul fiind exact această lipsă a unei șosele care să lege viitorul cartier de oraș. Și cum Ion Dumitrache e cunoscut pentru că nu iubește să scoată bani din buzunar, iată că problema urmează să se rezolve din banii constănțenilor. 

GEOMARCO CONSTRUCT, firma lui Ion Dumitrache, condusă prin interpuși

În acte, proprietarul terenului care va beneficia de șosea construită din banii constănțenilor apare ca fiind firma GEOMARCO Construct, în asociere cu Victoria Nejloveanu, soția lui Niculae Nejloveanu, condamnat în dosarul retrocedărilor la doi ani de închisoare cu suspendare.

Firma GEOMAR CONSTRUCT este cunoscută ca fiind înființată de tripleta de aur a Constanței, în vremurile ei bune, aceasta fiind controlată la începutul existenței sale printr-un offshore din Cipru, Geomarco Construct de Marreano Investments Limited, din Nicosia, care apare în mai multe firme alături de celebrul trio Radu Mazăre- Nicuşor Constantinescu- Sorin Strutinsky.

Odată ce problemele penale au început să apară pentru cei trei crai ai Constanței, firma a trecut în fieful lui Ion Dumitrache, fiind preluată în 2015 de omul său de încredere, Silviu Marcoșanu. Doar că între timp cei doi s-au certat așa că firma și-a schimbat din nou proprietarul, în prezent fiind patronată de Ștefan Ciprian Dumbravă, un fin al barosanului.

Așa cum am scris, în exclusivitate, într-o altă anchetă, Geomarco Construct SRL a avut ani la rândul sediu în camera 110 a hotelului BTT Tineretului din Constanţa, deţinut de Dacia Tour SA, firma lui Felix Stroe. 

Faptul că firma respectivă este controlată de barosanul din PSD Constanța, Ion Dumitrache, este indubitabil. 

Analizând însă spusele lui Dumitru Caragheorghe, care a declarat că primarul nu pare să știe despre ce e vorba, gândul îți zboară la City Managerul Felicia Ovanesian, care a avut în trecut legături de afaceri cu Ion Dumitrache. 

Scarlis Holding, firma înființată în hotelul lui Dumitrache, cu Felicia Ovanesian asociat

Primul indiciu care-ți arată că Felicia Ovanesian a colaborat cu Ion Dumitrache, apare în lista de firme pe care City Managerul municipiului le-a deținut pe parcursul vieții. Astfel, doamna Ovanesian apare ca asociat în firma Scarlis Holding, înregistrată cu sediul social la Hotelul Jolie, aparținând familiei Dumitrache și chiar cu număr de telefon în recepția acestui hotel. Alături de Felicia Ovanesian, asociații firmei au fost o recepționeră a hotelului și mai mulți membri ai familiei acesteia. 

Ce-a căutat doamna Ovanesian într-o asociere cu recepționera familiei Dumitrache, în hotelul familiei Dumitrache, ne poate spune doar dânsa, dacă va dori cândva. Noi credem că nu va dori. 

Și tot Felicia Ovanesian s-a ocupat de tranzacția prin care Ion Dumitrache și Felix Stroe au vândut sediul 2x1 holding către o firmă italiană.

Așa că legăturile există și, nu ne-ar mira ca primarul să inițieze un proiect gândit și construit de City Manager, pentrul prietenul de la PSD. 

În orice caz, lucrurile par a se desfășura fericit pentru aproape toată lumea. Vergil Chițac are liniște în Consiliu Local, Felicia Ovanesian consolidează prietenia cu Ion Dumitrache, iar acesta din urmă va beneficia de o șosea de coastă în vecinătatea terenului de pe malul mării pe care-l va putea acum umple de blocuri de locuințe.

Singurii care pierd din toată ecuația asta sunt constănțenii, care au votat pentru Constanța Altfel și se trezesc că trăiesc într-o Constanța LA FEL (ca-n anii 2000).