VIDEO: Marinarii salvatori au protestat azi în fața sediului ARSVOM din Portul Constanța

Așa cum anunțam încă de vineri, în această dimineață marinarii salvatori au protestat în fața sediului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) din Portul Constanța. 

Aceștia se împotrivesc transferului ARSVOM de Ministerul Transporturilor la Ministerul de Interne, în coordonarea IGSU.

Îngrijorarea marinarilor este justificată

Pe 18 mai, sub semnătura Alinei Gorghiu, liberalii au votat un proiect de lege privind “transmiterea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM din subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în structura Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.”

Din surse bine informate am aflat că “Ordonanța pentru mutarea ARSVOM la IGSU este deja pregătită, având toate semnăturile și avizele necesare, dar încă se negociază...” Nu știm ce anume se negociază. Viața oamenilor? Banii acestei țări? Vrem și noi să știm, dacă se poate, ce anume se negociază în secret între Ministerul Transporturilor și cel de Interne?

Din acest moriv, reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) au anunțat declanșarea grevei generale de avertisment” începând cu data luni, 30 mai.

Aceștia susțin că liberalii vor să mute ARSVOM de la Ministerul Transporturilor în ograda lui Raed Arafat la IGSU pe blat acum în vacanța parlamentară.”

Tot cu acest prilej, reprezentanții salariaților de la ARSVOM au transmis redacției nostre următoarele:

„Reprezentăm siguranța navigației și a navigatorilor în porturile de la Marea Neagră și în apele teritoriale, precum și în  zona de obligații ce revin României (Ucraina, Bulgaria etc) conform tratatului de la Ankara din 1998.”

Faptul că, indiferent de guverare, tema mutării ARSVOM persistă pe masa decidenților, demonstrează fără echivoc că discutăm despre forțe transpartinice, care doresc cu orice preț să pună mâna pe această agenție din motive strict financiare. Aceasta pare să fie o ipoteză veridică, tot mai greu de mascat.

Militarizarea ARSVOM la ordinul cui?

Din data de 15 iulie 2021, pe funcția de director general la ARSVOM a fost detașat maiorul Ionuț Voicu, nimeni altul decât șeful Centrului Operațional Județean ISU Dobrogea Constanța.

Detașarea s-a făcut inițial pentru 6 luni, însă și în prezent același maior ocupă poziția de director general al ARSVOM.

Cui anume servește această situație?

Maiorul Ionuț Voicu de la ISU, director la ARSVOM
Maiorul Ionuț Voicu de la ISU, director la ARSVOM