România cumpără 32 de avioane F16 SECOND HAND de la Guvernul norvegian. Aparatele de zbor au peste 40 de ani

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat în deschiderea şedinţei de Guvern de astăzi că în cursul zilei se va aproba legea propusă de ministerul Apărării Naţionale, privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian:

„Vom aproba astăzi legea propusă de ministerul Apărării Naţionale, privind achiziţia a 32 de avioane F16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă, în stare operaţională, de luptă. Dincolo de achiziţia acestor aparate, se dezvoltă şi capacitatea noastră în domeniul industriei de apărare, pentru că facilităţile de mentenanţă şi modernizare se vor dezvolta şi se vor consolida în România”, a declarat Ciucă.

Cele 32 de avioane de luptă second-hand, de fabricație americană, model F-16, au peste 40 de ani, au fost casate de forțele aeriene norvegiene și vor costa România aproximativ 454 de milioane de euro, fără TVA. Primele trei avioane din această serie vor ajunge în țară la finalul anului 2022, potrivit șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Viorel Pană, citat de TVR:

”Avioanele vin la cheie, vor zbura din secunda unu, vor trebui adaptate la standardele românești. Vorbim despre aplicarea schemei de vopsire națională a F-16 românesc și despre sistemele de comunicații securizate, despre sistemele de recunoaștere amic-inamic, toate acestea fiind caracteristice fiecărei națiuni”, a declarat Viorel Pană.