Doi bătrânei transpirați au inaugurat un Planetariu, din greșeală

La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii s-a muncit timp de trei ani pentru proiectul european grație căruia s-au putut înlocui vechile echipamente ale Planetariului cu unele de ultimă generație.

Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii este în valoare de 1.096.575,54 Euro și  realizează investiții ce constau în principal în  dotări - Planetariu hybrid 4k, telescoape mobile, laptopuri, televizoare, camere video, servicii de publicitate, precum și elaborarea unei Strategii privind patrimoniul natural și cultural în aria transfrontalieră Constanța-Dobrich.

Odată proiectul finalizat, directorul care l-a gândit și l-a implementat, doctorul Adrian Bîlbă, a primit un premiu de consolare de la Consiliul Județean, numit ”Un Șut în Cur”. Mai pe românește, a fost concediat, în locul lui fiind instalat în funcție un inginer care se poate lăuda cu o vastă experiență în managementul fabricilor de sticlă. Poate părea o glumă, dar nu este.

Inginerului respectiv, devenit peste noapte director al CMSN Constanța, i-a revenit sarcina de a inaugura noul Planetariu.

Primul lucru pe care l-a făcut noul director a fost să invite la eveniment un singur jurnalist. Din nou, poate părea o glumă. Singurul Planetariu din România urma să fie prezentat unui singur jurnalist din oraș. Halal strategie de marketing!

La insistențele noastre, undeva în miez târziu de noapte, inginerul sticlist s-a lăsat înduplecat și a trimis invitație și altor jurnaliști, cu doar 10 ore înainte de eveniment.

Apoi, la ora la care ar fi trebuit să aibă loc marea inaugurare, organizatorii și-au dat seama că Emanuel Macron este în România și că interesul presei e un pic mai mare pentru această prezență. Așa că au amânat întâlnirea cu câteva ore, sperând să plece francezul mai repede.

Și a început evenimentul, în cele din urmă. Directoratul a decis ca întâlnirea să aibă loc într-o sală mică, neaerisită. Nu cea mai bună soluție, având în vedere că instituția respectivă deține niște hectare bune de spațiu verde.

Dacă ar fi să sintetizăm cele ce s-au spus la conferința de presă, am spune că la masă au vorbit doi bătrânei transpirați care nu știau exact despre ce e vorba, dar au făcut un pic de playback, că tot era și niște presă pe acolo.

Unul e președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu. Al doilea e directorul interimar al CMSN, Iulian Călin. Nici unul, nici celălalt, nu ar trebui să fie în funcție.

Cel care a gândit și implementat tot proiectul, doctorul Adrian Bîlbă, nu a fost invitat.

La final, conducerea a dorit să trimită un comunicat de presă celor care nu au participat, dar a atașat din greșeală o solicitare prin care îl roagă frumos pe Mihai Lupu să le permită deschiderea Planetariului.

Nu, nu este glumă. Nu, nu este pamflet.