Cum recunoaștem dacă o boală diareică, la un copil mic, este gravă?
-
Adriana TeodoruPostat: 21.06.2022

Cunoscutul pediatru Mihai Craiu vine permanent în întâmpinarea părinților cu sfaturi pentru diferite provocări medicale prin care cei mici ar putea trece.
Spitalul Virtual pentru Copii este locul din care vă puteți lua informații avizate, pentru a preîntâmpina evoluția negativă a unui episod problematic cu care se confruntă copilul dumneavoastră.
De această dată, dr. Craiu ne vorbește despre boala diareică la copilul mic:
“Vară, cald, călatorii și probleme digestive cu febră și deshidratare.
Cam acestea sunt elementele ce au definit în ultimele zile "încercările" prin care trec părinții români cu ai lor copii.
Cum recunoaștem dacă o boală diareică, la un copil mic, este gravă?
După estimarea gradului de deshidratare...
Deshidratare severă înseamnă prezența a 2 din următoarele:
1. Copilul este letargic sau inconștient
2. Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin
3. Are ochii foarte "înfundați în orbite"
4. Pliul cutanat este persistent sau foarte "leneș"
Deshidratarea ușoară este atunci când:
1. Copilul este agitat, iritabil fără motiv
2. Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei.
3. Ochii sunt "încercănați", puțin "înfundați în orbite"
4. Pliul cutanat este discret "leneș"
MESAJ DE LUAT ACASĂ
Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare.
Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră ; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control.
Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați.”

Adriana Teodoru
Adriana Teodoru este un jurnalist cu o vastă experiență în mass media. A început ca realizator de emisiuni la Radio Neptun în anul 2003, pentru ca, din 2006, în paralel cu emisiunile de radio, să devină colaborator al TV Neptun, activând în cadrul acestui post de televiziune timp de 10 ani. Din 2018 a fost purtător de cuvânt al Primăriei Constanța, timp de doi ani, pentru ca în 2021 să revină la prima dragoste, presa, alăturându-se publicației online Constanta INFO dar și postului TV online TOMIS TV.