Liberalul Mihai Lupu, cel mai slab lider al Consiliului Județean din ultimii 30 de ani

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, se apropie cu pași repezi de momentul în care va ”sărbători” doi ani de mandat în funcție. Analizând activitatea domniei sale, găsești argumente serioase pentru a-l urca pe primul loc, în topul celor mai slabi lideri pe care i-a avut acest județ. Haideți să analizăm, ca să înțelegem de ce am tras o concluzie atât de gravă.

Șefii de instituții subordonate, numiți politic, nu pe criterii de competență

Mandatul Mihai Lupu a fost caracterizat de numiri ciudate. Un bun exemplu ar fi faptul că președintele CJC și-a numit consilier personal un fost fotbalist, declarat incompatibil de ANI, pentru a-i fi sfătuitor în privința mediului de afaceri. Te bufnește și râsul. Iar lucrurile pot continua.

Spitalul Județean Constanța a fost preluat de un apropiat al președintelui pe care nu-l recomanda nimic, exceptând partidul liberal și prietenia cu Mihai Lupu. Rezultatele se văd. În spital zace același haos, aceeași dezordine, aceeași mizerie caracteristică. Ba chiar am putea spune că lucrurile s-au înrăutățit.

La Delfinariu, Mihai Lupu a forțat demiterea medicului veterinar Adrian Bîlbă, după ce acesta primise 9,50 la evaluarea anuală, doar pentru a-l înlocui cu un inginer specialist în sticlă. O mutare bizară. Și aici, rezultatele se văd. Încă din prima săptămână de activitate, noua conducere a făcut praf o impresionantă colecție de cactuși, iar în ultima vreme se aud din ce în ce mai des zvonuri că spațiile verzi ale microrezervației sunt betonate cu parcări.

Regia de Drumuri și Poduri se zbate și ea în haos. După ce ieșise din faliment în mandatul trecut, instituția a schimbat deja doi directori, nu comunică absolut deloc și nu avem cunoștință de rezultate remarcabile în activitate. Drumurile neasfaltate sunt aceleași și e foarte greu să-ți dai seama pe ce se duc banii pompați în această regie. Poate ne va spune președintele Mihai Lupu într-o zi, dar având în vedere că de la începerea mandatului nu a binevoit să organizeze nici măcar o conferință de presă pentru a-și analiza activitatea, dați-ne voie să avem dubii.

Și Bibilioteca Județeană din Constanța are un nou director. Probabil cel mai important eveniment petrecut la această instituție este legat de faptul că la ordinul președintelui Mihai Lupu, reprezentanții Universității Maritime Constanța au fost invitați să-și ia cărțile din bibiliotecă, fără a li se pune la dispoziție o alternativă. De altfel, cifrele pe care le-am studiat ne arată că zilnic, bibilioteca are în jur de 50 de vizitatori. Iar asta cam spune tot.

Instituțiile de cultură și muzeele patronate de Consiliul Județean zac în mediocritate.

Nici din punct de vedere cultural, președintele CJC nu se poate lăuda cu o activitate deosebită. Instituțiile culturale au fost transformate mai degrabă în sinecuri, care adăpostesc joburi călduțe pentru apropiații președintelui. Muzeele dorm iar în lipsa unei strategii de promovare adecvate din partea acestora, turiștii nu se înghesuie să le calce pragul.

Transparență la Consiliul Județean? Nu prea.

Așteptările, măcar din punct de vedere al transparenței privind activitatea lui Mihai Lupu, erau foarte mari. Din păcate, după aproape doi ani, constatăm că ședințele de consiliu au loc în regim închis, că instituțiile subordonate nu comunică deloc, fiind un efort să afli cu ce Dumnezeu se mai ocupă și că domnul președinte al Consiliului Județean poate fi văzut doar cu ocazia anumitor evenimente ”subțiri” când devine complicat să ieși din temă și să întrebi ce-i cu mizeria din spital.

O jumătate de mandat complet dezamăgitoare pentru domnul Mihai Lupu, iar perspectivele ne arată că nici în următorii doi ani nu sunt șanse foarte mari pentru ca situația să se schimbe.

Iar dacă mai punem la socoteală și dezamăgirea primarilor PNL care s-au văzut cadorisiți de Guvernul Liberal, prin programul Anghel Saligny, cu sume de nimic, am putea trage liniștit concluzia că la fel ca la Primăria Constanța, Mihai Lupu se încadrează la categoria ”am dansat decât o vară”. Adică la un mandat unic și ușor de uitat.

Etichete: