Prima navă încărcată cu cereale ucrainene va părăsi azi portul Odesa

Porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi au fost deschise pentru operare încă miercuri 27 iulie, și se așteaptă ca prima navă încărcată cu cereale ucrainene să părăsească Odesa în cursul acestei zile.

Aceasta ar fi primul transport de cereale lăsat să treacă din portul ucrainean Odesa după 24 februarie, data declanșării conflictului militar dintre Rusia și Ucraina.

“Este planificată pentru azi (VINERI), dacă nu apare o situație de forță majoră” titrează agenția rusă de presă Ria Novosti, care citează o sursă anonimă.

Vă reamintim că Rusia, Turcia și Națiunile Unite (UN) au semnat, pe 22 iulie, un memorandum de cooperare privind aprovizionarea piețelor internațioanle cu produse agricole rusești și ucrainene.

Documentul semnat de Rusia cu Națiunile Unite precizează că organizația mondială este responsabilă de ridicarea restricțiilor anti-ruse care împiedică în prezent exportul de produse agricole și chimice (îngrășăminte).

Totdată, Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, a precizat ieri că prima navă cu cereale din Ucraina ar putea părăsi portul Odessa „azi sau mâine”.

Compania de shipping Inchcape Shipping Services (ISS) cu sediul la Istanbul a raportat că porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdennyi au fost deschise încă de miercuri, 27 iulie:

„Ne putem aștepta ca prima navă să plece la sfârșitul săptămânii, deoarece este esențial să eliberăm navele care sunt încă blocate în porturi, ” a precizat reprezentantul ISS.