Portul Odesa este operațional. Ucraina a reluat azi exportul de cereale prin Marea Neagră

Ucraina a reluat luni exporturile de cereale pe mare odată cu plecarea unei nave încărcate cu porumb din portul Odesa, în conformitate cu termenii acordului semnat pe 22 iulie la Istanbul, a anunţat Ministerul turc al Apărării, transmite AFP citată de Agerpres.

La data de 22 iulie la Istanbul, Rusia şi Ucraina au semnat separat câte un acord cu Organizația Națiunilor Unite, cu privire la organizarea unor rute comerciale care să lege porturile ucrainene de Bosfor. 

Acordul are o valabilitate limitată, de 120 de zile, timp în care atât Rusia cât și Ucraina își pot exporta cerealele folosind porturile de la Marea Neagră. În acest moment, Ucraina are în silozuri circa 25 de milioane de tone de cereale, și urmează să adune și noua recoltă. 

"Prima navă cu cereale a plecat din port. Graţie sprijinului tuturor ţărilor partener şi ONU am putut implementa în totalitate acordul semnat la Istanbul", a scris Oleksandr Kubrakov, ministrului ucrainean al Infrastructurii, pe contul său de socializare.

"În porturile din regiunea Odesa sunt alte 16 nave care aşteaptă să le vină rândul. Aceste nave au fost blocate de la debutul invaziei ruseşti. Deblocarea porturilor va oferi venituri în valută de cel puţin un miliard de dolari pentru economie şi oportunitatea pentru sectorul agricol să înceapă să îşi facă planuri pentru sezonul de anul următor", a adăugat Kubrakov.

Prima navă care a plecat azi din Ucraina peste Marea Neagră se numește RAZONI, de 29.292 DWT, pavilion Panama, și este încărcată cu porumb.