Primul transport de cereale ucrainene a fost refuzat de cumpărător. Nava așteaptă o nouă destinație

Prima navă maritimă care a plecat din Ucraina în baza acordului semnat cu Organizația Națiunilor Unite își caută acum un alt port de destinație, după ce cumpărătorul libanez a refuzat livrarea cerealelor invocând o întârziere de peste cinci luni, a anunțat ieri ambasada Ucrainei în Liban.

Este vorba de nava "RAZONI" pornită pe 1 august din portul Odesa cu 26.000 de tone de porumb în magazii. În timp ce nava se afla în marș spre nordul Libanului, transportatorul a aflat că marfa a fost refuzată de client, vrachierul fiind obligat să-și schimbe ruta spre portul turcesc Mersin. Nava se află în prezent în zona de ancoraj a coastei de sud a Turciei. 

„Conform informațiilor oferite de expeditorul cerealelor ucrainene, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte marfa din cauza decalării termenelor de livrare”, menționează abasada ucraineană, într-o postare pe Facebook.

„Așadar, expeditorul caută acum un alt destinatar fie în Liban, la Tripoli, fie în orice altă țară.”

„Tot ceea ce știu este că nava nu mai vine aici”, a declarat directorul portului din Tripoli, Ahmad Tamer, citat de cotidianul Daily Sabah.

Context:

În baza acordului semnat la Istanbul pe 22 iulie sub egida ONU, un total de 12 nave au fost autorizate până acum să tranziteze Marea Neagră încărcate cu cereale din Ucraina.

Astfel, aproximativ 322.000 de tone de produse agricole au părăsit deja porturile maritime ucrainene, fiind vorba de porumb (cele mai mari cantități), ulei de floarea soarelui și soia.