Ucraina efectuează azi cel mai mare transport de cereale de anul acesta

Ucraina efectuează azi cel mai mare transport de cereale de anul acesta, după semnarea acordului de la Istanbul din 22 iulie.

Astfel, în cursul acestei dimineți, vrachierul "OCEAN LION" sub pavilion liberian a părăsit portul Chornomorsk, încărcat cu 65.000 de tone de porumb ce are ca destinație Coreea de Sud.

Într-un document al Organizației Națiunilor Unite (ONU) obținut de canalul american CNN sunt menționate toate detalii tehnice ale coridorului prin care pot trece navele comerciale care exportă produse agricole din Ucraina către restul lumii.

„O navă care se deplasează prin Coridorul Maritim Umanitar beneficiază de protecția suplimentară oferită de zona tampon. Zona tamponă reprezintă un cerc de 10 mile marine în jurul navei în timp ce aceasta se deplasează prin coridor”.

„Nicio navă militară, aeronavă sau UAV-uri (drone) nu se vor apropia la mai puțin de 10 mile marine de navele comerciale care tranzitează Coridorul Maritim Umanitar, cu excepția apelor teritoriale ale Ucrainei" mai precizează documentul citat de CNN.

Acest coridor peste Marea Neagră are o lungime de 111 mile marine și o lățime de 3 mile marine.

Context:

La data de 22 iulie anul acesta, la Istanbul, atât Federația Rusă cât şi Ucraina au semnat separat câte un memorandum cu Organizația Națiunilor Unite, prin care și-au exprimat acordul pentru organizarea unor rute comerciale "umanitare" care să lege porturile ucrainene de Bosfor. 

Acest acord are o valabilitate limitată, de 120 de zile, timp în care atât Rusia cât și Ucraina își pot exporta cerealele folosind porturile de la Marea Neagră.

Astfel, pe 1 august Ucraina și-a putut relua exporturile de cereale folosind porturile sale maritime. Momentul a fost marcat prin plecarea primei nave cu cereale din portul Odesa, fiind vorba de vrachierul "RAZONI" de 29.292 DWT, sub pavilion Panama, încărcată cu porumb.