Dușul în doi, soluția Elveției pentru criza energetică
-
Adriana TeodoruActualizat: 14.09.2022

Declarațiile făcute de ministrul energiei din Elveția au stârnit rumoare în aceste zile nu doar în rândul locuitorilor din țara cantoanelor, ci la nivelul întregii Europe.
Simonetta Sommaruga a lansat mai multe recomandări pentru persoane fizice și companii, în contextul crizei din ce în ce mai evidente a resurselor energetice, iar elvețienii și-au propus să reducă în această iarnă consumul gazelor naturale cu 15%: "Știu că dușul în doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă.(...) Stingem toate luminile când terminăm lucrul. Se pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton. Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță și în curând va începe sezonul rece. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției”, a declarant Sommaruga pentru ziarul elvețian Tages-Anzeiger.
Deși declarația ministrului energiei a stârnit hohote de râs și chiar indignare printre elvețieni, cotidianul Blick transmite că executivul intenționează să-i pedepsească pe cei care nu vor respecta noile reguli impuse, prevăzute în Legea federală privind aprovizionarea economică națională. Astfel, guvernul propune ca persoanele care încalcă noile reglementări să fie amendați sau chiar pedepsiți cu închisoare de până la trei ani.
În cadrul campaniei lansate de guvernul federal elvețian, oficialii au oferit mai multe sfaturi pentru economisirea energiei:
- Camerele nu trebuie niciodată încălzite la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puțin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%.
- În timp ce gătesc, elvețienii trebuie să pună capace pe oale. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită, iar un capac ajută la reținerea căldurii și la accelerarea gătitului.
- Stingerea luminii atunci când ies din încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie.
-Oprirea completă a calculatoarelor și aparatelor electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie.
- Dus da, baie nu. Dușul trebuie să fie scurt, iar apa nu trebuie să aibă mai mult de 37 de grade. Guvernul elvețian susține că aceasta este temperatura ideală pentru organism și pentru a economisi energie.
Sursă foto: Pixabay

Adriana Teodoru
Adriana Teodoru este un jurnalist cu o vastă experiență în mass media. A început ca realizator de emisiuni la Radio Neptun în anul 2003, pentru ca, din 2006, în paralel cu emisiunile de radio, să devină colaborator al TV Neptun, activând în cadrul acestui post de televiziune timp de 10 ani. Din 2018 a fost purtător de cuvânt al Primăriei Constanța, timp de doi ani, pentru ca în 2021 să revină la prima dragoste, presa, alăturându-se publicației online Constanta INFO dar și postului TV online TOMIS TV.