Mesajul elevilor pentru ministrul Cîmpeanu: "ia mâinile de pe transport!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilordin București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Timiș (AETm) și Federația Părinților și AparținătorilorLegali (Fepal) acuză Guvernul de batjocură față de elevi și solicită ferm să nu aprobe proiectul de ordonanță de urgență ce împiedică elevii să ajungă la școală.

Reacția asociațiilor vine după anunțul ministrului de ieri, 14 septembrie, potrivit căruia Sorin Cîmpeanu  dorește adoptarea unei  ordonanțe de urgență cu privire la transportul elevilor prin care să asigure 300 de lei pe lună elevilor navetiști. Tinerii susțin că suma a fost stabilită fără să se facă vreo analiză asupra  tarifelor de transport:

“Săptămâna aceasta a tăiat bursele elevilor din mediul rural. În vara anului 2021 a tăiat transportul gratuit al elevilor navetiști. Iar această misterioasă ordonanță care nu a fost publicată încă nicăieri sub formă de proiect propune, din nou, un sistem   falimentar   de   asigurarea   a   transportului   elevilor,   prin   procedura   unui   decont   plafonat,   în neconcordanță cu realitatea. După cum am solicitat în repetate rânduri, singura metodă eficientă de asigurare   a   navetei   elevilor   este   prin   subvenționarea   operatorilor,   astfel   încât   elevii   să   primească abonamentele complet gratuit.Prin procedura de decontare propusă, în loc ca elevul să primească abonamentul în mod gratuit, acesta va fi nevoit să îl achiziționeze din sumele proprii, urmând ca suma de bani să îi fie decontată parțial de către unitatea de învățământ. În acest sens, se pleacă de la premisa că elevii stau pe un munte de bani și nu vor avea   probleme   în   achiziționarea   biletelor/abonamentelor,  condamnând   astfel   elevii cu o   situație materială precară la abandon școlar, după pierderile suferite deja de pandemie. De peste 2 ani transportul elevilor ar trebui să fie complet gratuit, însă Ministerului Educației și baronii locali încalcă constant legea încă de la adoptarea sa, refuzând să asigure sumele necesare asigurării acestui transport. 

Amintim   faptul   că   ultima   ordonanță   de   urgență   adoptată   de   ministrul   Cîmpeanu   în   domeniul transportului elevilor, OUG nr. 50/2021, a fost atacată la CCR de către asociațiile de elevi, fiind în prezent peste 6 dosare pe rolul Curții. Solicităm ferm guvernanților  să nu adopte proiectul de ordonanță,  având în vedere acțiunile efectuate de către reprezentanții elevilor ce subliniază importanța respectării Legii 226/2020 care asigură accesul gratuit la transport pentru elevi”, transmite Asociația Elevilor din Constanța.