Pr. Eugen Tănăsescu: “Citesc, îngrozit, stenogramele cazului Visarion”

România TV a prezentat săptămâna aceasta, în exclusivitate, stenogramele dosarului în care unul dintre cei mai cunoscuți preoți din România, Visarion Alexa, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce o femeie l-a acuzat de agresiune sexuală în timpul spovedaniei. Acesta a fost înregistrat cu tehincă audio de enoriașă, după depunerea plângerii penale ea fiind echipată de către anchetatori cu dispozitive de înregistrare pentru a proba acuzaţiile.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a reacționat astăzi pe o rețea de socializare: “Citesc, îngrozit, stenogramele cazului pr. Visarion. Mi se pare halucinant ce scrie acolo. Dar vorba cărții: cu cât ești mai sus, căderea e mai mare. Poate de aceea, pare și greu de crezut. Dacă ce scrie acolo e real (instanța va decide) atunci totul e limpede: părintele a preadesfrânat.  Că a fost din "răzbunare" (apare în stenograme), că a fost din ispită, că a fost din...orice alt motiv, nici nu contează. La lupta duhovnicească nu contează motivația ispititorului. Contează că vrea să te răpună. După ce te-a răpus, rămâne mila Domnului!”

Astfel, după depunerea plângerii penale, victima, în vârstă de 37 de ani, s-a întâlnit din nou cu preotul, iar microfonul acesteia a captat discuţia care a dus ulterior la reţinerea lui Visarion Alexa. Potrivit România TV, care citează surse judiciare, discuția dintre părinte și enoriașă este absolut ȘOCANTĂ:

“Preot: Ți-a fost rău?

Victimă: Cum adică?

Preot: Păi am simțit că te-ai relaxat un pic. Erai tare stresată cu povestea ta.

Victimă: Păi și asta credeți că am nevoie? Mai ales că dumneavoastră m-ați atins în zona intimă. Mi-ați atins vaginul. Asta produce detensionare (…)

Preot: Te deranjează că te-am atins? (…)

Victima: Ca și preot m-ați atins sau ca prieten?

Preot: Ca prieten…

Victima: Dar că s-a întâmplat într-un loc sfânt?

Preot: Nu te stresa, sfânt e tot universul, e făcut de Dumnezeu. (…)

Victima: Vreau să știu treaba cu dicționarul… Și explicațiile. Corpul meu s-a simțit ca la inventar. Mâinile dumneavoastră pe pielea feselor mele, pe abdomen, pe sâni, în partea intimă…

Preot: (…) E un gest de afecțiune, nu inventar.

Victima: E un gest de afecțiune din partea dumneavoastră că v-ați bucurat mai mult de atingeri mai ales că eu încercam să vă opresc și repetam că nu e voie. Corpul meu fiind inert, mai ales că sunteți preot și totul a avut loc într-un lăcaș sfânt. Și m-ați și împărtășit.

Preot: (…) Să nu cazi în ispita dorinței de a te răzbuna. Răzbunarea rănește și pe alții, dar mai ales pe tine.”

SURSA: SURSE JUDICIARE