Primăria Constanța vrea să confiște ieftin un teren pe care s-a oferit deja suma de 15 milioane de euro

Cineva, din Primăria Constanța, are cu adevărat o bătălie de dus cu afaceristul Grigore Comănescu. Războiul dintre cele două părți a început în urmă cu câțiva ani, atunci când, deghizați în activiști civici, dar cu scopuri pur electorale după cum bine s-a văzut, oamenii de la Constanța Altfel au vrut să-l dea pe Grigore Comănescu drept exemplu pentru modul în care se bat ei cu dezvoltatorii imobiliari.

Așa s-a ajuns la situația ridicolă în care Asociația Constanța Altfel (apropo, am văzut cu toții cât de altfel este) i-a făcut plângere omului de afaceri pentru că nu avea descărcare aherologică la ultimul etaj al unui bloc. O situație ușor de descurcat în instanță, dar care a ținut afaceristul pe loc o bună perioadă de timp.

De altfel, toate aceste șicane venite din partea așa-zișilor activiști civici, astăzi aflați în conducerea Primăriei, s-au stins în fața instanței. Absolut toate.

Doar că astăzi, din postura de conducători ai Primăriei, oamenii ăștia de se dau altfel au inventat o nouă trăznaie, în numele unei iluzorii iubiri pentru oraș, dar în realitate menită din nou să-i pună bețe în roate afaceristului care a refuzat la momentul potrivit să-i susțină în lupta electorală.

O să vă detaliem lucrurile, pe scurt, ca să înțelegeți despre ce e vorba.

Grigore Comănescu este patronul firmei Prefabricate Dobrogea SRL. Această societate deține un teren pe bulevardul Brătianu, la intrare în oraș, pe care l-a scos la vânzare cu mult timp în urmă. Terenul are 70.100 de metri pătrați iar pentru vânzarea lui, firma proprietar a reușit să se înțeleagă cu un mare concern pentru suma de 15.000.000 de euro.

Doar că, ce să vezi, deși lucrurile sunt oficiale și există hârtii care dovedesc că această tranzacție este reală și aproape să se întâmple, ăștia altfel din Primăria Constanța s-au decis că vor ei terenul și au hotărât să-l ia cu japca. Poate că termenul e cam dur, dar veți vedea că nu e așa.

Motivul pentru care s-a trezit onor Primăria Constanța să considere că are dreptul la acest teren, ar fi că într-un colț există ceva valoare arheologică. Într-un mic colț, de vreo 5% din proprietate. Doar că Ministerul Culturii, întrebat, a arătat că nu există interes pentru teren și a pasat problema către Primărie. Din momentul pasei, adică la 22.08, anul curent, Primăria avea două săptămâni să ceară terenul, dar n-a făcut-o.

Chiar și aflată în afara dreptului de preempțiune, Primăria sfidează legea și propune în cadrul unei ședințe de Consiliu Local, să preia terenul, dar, atenție, în baza unei evaluări făcute de instituție.

Adică tu, privat, ai ofertă scrisă, clară, de 15 milioane de euro, și vine Primăria și spune NU. Îl luăm noi și-ți dăm cât zice evaluatorul nostru pe teren. Vă dați seama în ce nebunie și în ce sfidare a legii trăiesc acești ”altfel” din Primăria Constanța, doar din dorința de a se răzbuna pe un om de afaceri? Și, ca presa să nu comenteze, totul e mascat sub un interes brusc de a construi pe acel teren un ditamai parcul tehnologic. Te bufnește și râsul.

Poziția firmei Prefabricate Dobrogea: ”Vom demara procedurile legale”

„Termenul pentru exercitarea de către CLM Constanța a dreptului de preemțiune a început să curgă de la data de 22.08.2022, data la care Ministerul Culturii v-a transferat dreptul de preemțiune, conform comunicării nr. 5868/12.08.2022. Întrucât CLM Constanța nu și-a exercitat acest drept până la data de 07.09.2022, data la care s-a împlinit termenul de „maximum 15 zile” prevăzut de art.4 alin.(8) din Legea nr.422/2001, a operat decăderea din drept. Pentru rigoare juridică, se impune precizarea că potrivit art.4 din Legea nr.422/2001, proprietarul imobilului are obligația de a notifica exclusiv Ministerul Culturii (alin.5 al normei), iar în măsura în care Ministerul nu își exercită dreptul de preemțiune, acest drept este tranferat OPE LEGIS către autoritățile publice locale  (alin.8 al normei).”, spun reprezentanții firmei.

De asemenea, aceștia precizează că reprezentanții primăriei fac o confuzie între monumentele istorice și zonele ce prezinta potențial arheologic, cum este cea aflată în proprietate subscrisei. Adresa Directiei Judetene pentru Cultura Constanta nr. 1276/26.06.2021 este elocventă în acest sens: o suprafața de 5.423 mp din imobilul în suprafață de 69.823mp prezintă potențial arheologic.

„Valoarea imobilului aflat în proprietatea subscrisei nu este negociabilă, la acest moment existând un promitent cumpărător care și-a exprimat ferm intenția de a plăti prețul, astfel că o eventuală încercare de tergiversare a exprimării dreptului de preemțiune prin eludarea normelor din legislația primară, astfel cum propune redactorul adresei nr.N248/15.09.2022, va îndreptăți Prefabricate Dobrogea SRL să declanșeze procedurile legale în vederea antrenării răspunderii persoanelor responsabile și a recuperării prejudiciului patrimonial creat.”, mai spune patronul firmei, Grigore Comănescu.

Lucrurile sunt cât se poate de clare. Oamenii ăștia care se dau altfel vor să facă o japcă, pe care știu foarte bine că o vor pierde în fața instanței. Ce speră ei, probabil, este ca actualul cumpărător, care atenție, vrea să investească 100.000.000 de euro în zonă, să se retragă speriat de acțiunea Primăriei, iar astfel Grigore Comănescu să piardă o afacere profitabilă.

Și totul, în defavoarea orașului Constanța, care ar pierde astfel atât taxele aferente unei tranzacții de 15.000.000 de euro, cât și investiția ce ar urma, de 100.000.000 de euro. Și totul, doar pentru a-l trage cât mai jos pe dușmanul Grigore Comănescu.

Bine, ce nu iau ei în calcul este că pentru acest abuz, există o șansă bună ca un domn procuror să-I cheme pe domnii ”altfel” la niște audieri, că destul au abuzat administrația locală.

Au poate credeți voi că n-au vrut să dea 600.000 de euro pe Hanul Balcan, dar sunt disperați după un teren viran de la ieșire din oraș pe care sunt dispuși să dea minim 15.000.000 de euro sau chiar mai mult? Pentru că legal, mai puțin n-au cum să dea.