Adevărul despre Ana-Maria Vătămanu, blonda de la Asociația de Dezvoltare Durabilă

De mai bine de un an de zile, funcționează la Constanța Asociația de Dezvoltare Durabilă, condusă de Ana-Maria Vătămanu, o bucureșteancă despre care, în lipsă de informații clare, unii au preferat să spună că are ”un trecut misterios”. În general asta e expresia pe care o folosești când nu știi nimic despre o persoană și mai ales când nici n-ai avut curiozitatea să analizezi măcar un pic persoana la care te referi. E mai facil așa.

Ca jurnalist, am urmărit cu interes activitatea blondei de la ADD, din ultima perioadă. N-aș fi făcut asta, nu intră în aria mea de interes, dar mi-au atras atenția o serie de atacuri meschine la adresa femeii. Știți sentimentul acela, când vezi o turmă de ”bărbați” adevărați atacând violent o femeie singură, lipsită de apărare? Ridici o sprânceană și-ți spui: ”băi, alo, ce-au ăștia cu ea?”, în condițiile în care județul Constanța pute de politicieni corupți și incompetenți de care ar trebui, ca jurnaliști, să ne ocupăm.

Bun. Așa am ajuns să fiu foarte curios ce are femeia asta de stârnește asemenea patimi printre băiețeii din Constanța. Și, analizând situația, într-un final, am înțeles. Femeia are succes, iar succesul unui funcționar, la Constanța, deranjează. Iar dacă mai e și femeie, ajungem la patimi.

Da, la Constanța nu suntem obișnuiți cu succesul.

Sigur, gurile rele vor sări de cur în sus (nu e vreo mare diferență la băieții ăștia oricum, între gură și cur). Vor spune că laud femeia. Și, ca să elimin suspiciunile, vă invit să analizăm faptele.

Asociația de Dezvoltare Durabilă a județului Constanța, prezidată de Ana-Maria Vătămanu, are doi patroni: Primăria Municipiului Constanța și Consiliul Județean Constanța. Ambele instituții au o ”dependență” cunoscută de noi toți, de autoritățile de la București.

E destul de clar, fie că ești administrație locală sau județeană, fără București ești terminat. De acolo se dă ora exactă. Aici a fost rolul mai puțin cunoscut, mai puțin public, al blondei de la ADD. Despre trecutul ei, analizându-i CV-ul, știm doar că s-a desfășurat pe ani de zile de muncă în domeniul consultanței pentru atragere de fonduri, în domeniul privat.

Desigur, o fi lucrat femeia în privat, dar chiar și acolo, nu atragi nimic dacă nu-ți creezi o serie de relații la nivel înalt. Că doar știm cum funcționează lumea, nu mai suntem copii. Când vine vorba de Ana-Maria Vătămanu, e foarte clar că femeia a reușit să se impună în lumea asta, la nivel înalt. Cum știm asta? Prin seria de evenimente pe care le-a organizat la Constanța, la care înalții oficiali s-au înghesuit să participe.

Lunar, Asociația de Dezvoltare Durabilă organizează evenimente la Constanța, unde sunt invitați toți factorii de decizie de la București care pot ajuta județul. Iar faptul că niciunul n-a refuzat prezența, spune ceva despre personajul Ana-Maria Vătămanu. Că nu-mi imaginez că sar miniștri în teneși și vin la malul mării doar pentru că e femeia frumușică. Prefer să cred, oricât de înjurat voi fi, că femeia și-a dovedit credibilitatea, în trecutul ăla pe care nu-l știm.

Șapte secretari de stat au venit la Smart Energy, doar pentru că blonda de la ADD a pus mâna pe telefon. Șapte. Mai mult decât atât, atunci când miniștrii sunt prin zonă, la evenimente care nu au legătură cu activitatea ADD, o sună și-o invită. Laszlo Borbely a chemat-o chiar la Tulcea, pentru a da exemplu activitatea ei, în fața celor invitați acolo.

Ne place, nu ne place, asta dovedește credibilitate. O credibilitate care, pusă în slujba Constanței, ar trebui să se transforme într-o veritabilă punte de legătură pentru Primăria Constanța și Consiliul Județean, care ar trebui să profite din plin de ”influența” pe care bucureșteanca o are.

Problema e că nici Lupu și nici Chițac nu știu să facă asta. Ana-Maria Vătămanu are ghinionul să muncească pentru doi administratori slabi.

Și aici ajungem la răspunsul pe care-l căutam. De ce e atât de atacată Ana-Maria Vătămanu? E simplu. În doar câteva luni de zile, Asociația condusă de ea a adus județului Constanța fonduri de peste 35 de milioane de euro, cheltuind aproape nimic pentru asta. În doar câteva luni de zile, blonda de la ADD a adus Constanța în atenția Bucureștiului, mai mult decât ar fi putut s-o facă o agenție de PR plătită generos.

Problema e că imaginea pe care o aduce ar fi trebuit fructificată de administratorii Chițac și Lupu, care dorm în papuci. Și, cum nu poți să ataci un om care doarme, te îndrepți spre singurul lui soldat care mișcă lucrurile.

Da, despre asta e vorba. Ana-Maria Vătămanu are neșansa să plătească pentru succes. Și pentru că e singura rotiță care funcționează în angrenajul CJC-Primăria Constanța. Iar la noi, când unul are succes, alți 100 sar să-l tragă în jos.

Iar bunicii ăia doi care s-ar presupune că-i sunt ”patroni” stau și se uită și nu pricep nimic.

Constanța nu e obișnuită cu oameni de succes. Nici nu are cum. Încercați să vă gândiți la un om de succes care a reprezentat orașul sau județul în ultimii 30 de ani. N-avem.