Decizie ȘOC la Spitalul Județean: „Suntem nevoiți să asigurăm anestezia doar pentru URGENȚELE CHIRURGICALE MAJORE”

Oprirea producției unui medicament esențial pentru intervențiile chirurgicale obligă medicii să ia decizii drastice: la cel mai important spital din județul Constanța nu se vor mai opera decât urgențele chirurgicale majore.

Dr, Iulia Cîndea, medical șef al Secției Clinice ATI, a transmis astăzi o adresă tuturor medicilor șefi, prin care îi anunță următoarele:

“În atenția Medicilor Șefi de Secție din secțiile chirurgicale:

Vă informăm că oprirea producției de Neostigmină la singurul producător din România (Zentiva București) și lipsa pe piața regională a unui succedaneu, ne aduc în imposibilitatea efectuării intervențiilor chirurgicale elective în condiții de siguranță, situația aceasta regăsindu-se în toate spitalele din România. 

Neostigmina este utilizată pentru reversia blocului muscular la sfârșitul intervențiilor chirurgicale. O posibilă alternativă a Neostigminei este Sugammadexul, cu dezavantajul unor costuri de cca. 20 de ori mai mari pe pacient rezolvat. 

În aceste condiții, până în momentul în care Ministerul Sănătății va oferi o soluție sustenabilă la nivel național privind aprovizionarea cu Neostigmină sau până în momentul în care Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța va putea asigura un stoc suficient de Sugammadex, suntem nevoiți ca, începând cu data de 23.09.2022, să asigurăm anestezia în blocurile operatorii doar pentru URGENȚELE CHIRURGICALE MAJORE.”, transmite Medic Șef Secția Clinică ATI, Dr. Cîndea Iulia.