Compania farmaceutică Zentiva anunță că are în depozite 51.000 de cutii de Neostigmină

Vineri, 23 septembrie, șefa secției ATI a Spitalului Județean Constanța, Dr. Iulia Cîndea, a transmis o notă de informare tuturor medicilor șefi ai unității sanitare, prin care-i informa în legătură cu lipsa medicamentului Miostin (cu substanța activă Neostigmină).

În lipsa acestui medicament medicii nu pot realiza intervenții chirurgicale, deoarece Neostigmină este utilizată pentru "decuralizare postoperatorie" adică la trezirea pacientului după administratea de anestezic.

Constanta.Info și-a făcut datoria se informeze publicul în legătură cu această situație deosebit de gravă, știrea fiind preluată ulterior și de presa națională.

Criza semnalată de publicația noastră a generat reacția companiei Zentiva România, care ne-a trimis azi, 25 septembrie, următorul comunicat, pe care-l publicăm integral în rândurile ce urmează:

"În legătură cu articolul publicat de redacția dumneavoastră în data de 23 septembrie, https://www.constanta.info/2022/09/23/decizie-soc-la-spitalul-judetean-suntem-nevoiti-sa-asiguram-anestezia-doar-pentru-urgentele-chirurgicale-majore, în calitate de producător al medicamentului Miostin (cu substanța activă neostigmină), vă comunicăm că, imediat ce am luat decizia opririi producției medicamentului din cauza unor neconformități în calitatea produsului finit, am informat autoritățile din domeniul sănătății, ANMDMR și Ministerul Sănătății, precum și profesioniștii din domeniul medical.

Am tratat cu toată seriozitatea problema legată de întreruperea temporară și am făcut toate demersurile pentru a urgenta reînceperea producției, în cele mai bune condiții de siguranță, pentru a asigura necesarul pacienților.

În acest sens, am finalizat producția a 51.000 cutii de Neostigmină care au ajuns în depozitele noastre la finalul săptămânii trecute. Am informat distribuitorii de disponibilitatea medicamentului și sperăm ca în cel mai scurt timp medicamentele să ajungă la spitalele care au nevoie. Conform estimărilor noastre, această cantitate acoperă necesarul pentru 90 de zile al spitalelor.

Cu stimă,

Simona Cocoș
Director General Zentiva România"

Simona Cocoș, Zentiva România
Simona Cocoș, Zentiva România