MAE cere românilor să părăsească Rusia. SUA a transmis alertă de securitate

Ministerul Afacerilor Externe le cere românilor să părăsească Federația Rusă „cât mai curând”. Tot astăzi, într-o alertă de securitate pentru cetățenii americani din Rusia, Ambasada Statelor Unite din Moscova le transmite să părăsească țara imediat: ”Ambasada SUA are limitări severe în ceea ce privește capacitatea de a ajuta cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate”.

„În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă din luna februarie a.c., MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând. 

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale.

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată și anterior cetățenilor români care se află pe teritoriul Federației Ruse să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil”, se arată în Comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.

Tot astăzi, Ambasada SUA la Moscova a transmis următoarea alertă de securitate pentru cetățenii americani din Rusia:

“Pe 21 septembrie, guvernul rus a început o mobilizare a cetățenilor săi la forțele armate în sprijinul invaziei sale în Ucraina. Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, să le refuze accesul la asistența consulară americană, să împiedice plecarea acestora din Rusia și să înroleze cetățeni cu dublă cetățenie pentru serviciul militar.

Opțiunile de zboruri comerciale sunt extrem de limitate în prezent și sunt adesea indisponibile în termen scurt. Rutele pe uscat cu mașina și autobuzul sunt încă deschise. Dacă doriți să plecați din Rusia, ar trebui să faceți aranjamente independente cât mai curând posibil. Ambasada SUA are limitări severe în ceea ce privește capacitatea de a ajuta cetățenii americani, iar condițiile, inclusiv opțiunile de transport, pot deveni brusc și mai limitate.

Cetățenii americani nu ar trebui să călătorească în Rusia, iar cei care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să părăsească imediat Rusia, în timp ce rămân opțiuni limitate de călătorie comercială. (...) Reamintim cetățenilor americani că dreptul la întrunire pașnică și libertatea de exprimare nu sunt garantate în Rusia. Evitați toate protestele politice sau sociale și nu fotografiați personalul de securitate la aceste evenimente. Autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrații.”

Sursă foto: Pexels