Noi reguli rutiere în Austria: Pietonii nu mai sunt obligați să traverseze pe zebră, bicicliștii virează pe roșu

Sâmbătă, 1 octombrie, a intrat în vigoare cea de-a 33-a modificare a Codului Rutier din Austria. Și, conform noilor tendințe europene, austriecii și-au propus dezvoltarea ciclismului și a mersului pe jos, în detrimentul deplasării cu autovehiculele personale.

Din aceste considerente, în noua lege au fost introduse câteva modificări esențiale pentru bicicliști și pentru persoanele care aleg să meargă pe jos.

Virați la dreapta pe roșu

Astfel, bicicliștii vor avea voie să circule unul lângă celălalt (în paralel), atunci când nu se află pe un drum cu prioritate specială pentru autovehicule.

În același timp, șoferii vor avea obligația să ocolească un biciclist doar dacă depășirea se poate face la minim 1,5 metri distanță de siguranță, atunci când se află în localitate, și la 2 metri când manevra se execută în afara localității.

O altă inovație importantă pentru bicicliști o constituie permisiunea de a vira la dreapta, în anumite intersecții, chiar și pe roșu.

Pietonii au mereu prioritate

Totodată, pentru protejarea pietonilor, noul Cod Rutier austriac prevede că aceștia au întotdeauna prioritate pe trotuar, și nu mai sunt obligați să traverseze doar pe zebră.

Pieton-Viena
Pieton-Viena

Astfel, după cum relatează site-ul radioului public austriac, ORF (Österreichischer Rundfunk “nu se mai aplică obligativitatea folosirii trecerilor de pietoni (căilor de protecție)”

Pietonii trebuie să folosească în continuare trecerile speciale, marcate cu zebră, doar dacă acestea se află la o distanță de maxim 25 de metri. Iar dacă situația permite, fără a împedica circulația autovehiculelor, pietonii pot traversa acum pe oriunde, având mereu prioritate.

Noile modificări, urmează să fie implementate până la jumătatea lunii octombrie, în mai multe zone pilot din Viena. În baza unor analize de trafic ce vor fi realizate ulterior, urmează ca noile reguli să fie aplicate și-n celelalte landuri ale Austriei.