Elon Musk a emis factura pentru sateliții trimiși în Ucraina: Cine o plătește?

SpaceX, compania lui Elon Musk, a informat că nu mai poate plăti pentru serviciile sateliților în Ucraina și a cerut Pentagonului să plătească nota.

Potrivit CNN, Musk a trimis în Ucraina, încă din primăvară, terminale de internet prin satelit Starlink realizate de SpaceX, compania condusă de el, care au fost vitale pentru comunicarea armatei ucrainene care a rămas conectată chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Până la momentul actual, aproximativ 20.000 de unități de satelit Starlink au fost donate Ucrainei, Musk scriind pe Twitter că "operațiunea a costat SpaceX 80 de milioane de dolari și va depăși 100 de milioane de dolari până la sfârșitul anului".

A venit însă momentul ca SpaceX să avertizeze Pentagonul că ar putea înceta să mai finanțeze serviciul din Ucraina dacă armata americană nu contribuie la cheltuielile de zeci de milioane de dolari pe lună.

Documentele obținute de CNN arată că luna trecută SpaceX, compania lui Musk, a trimis o scrisoare Pentagonului în care spune că nu mai poate continua să finanțeze serviciul Starlink așa cum a făcut-o până acum. Scrisoarea cerea ca Pentagonul să preia finanțarea pentru utilizarea Starlink de către guvernul și armata Ucrainei, despre care SpaceX susține că ar costa peste 120 de milioane de dolari pentru restul anului și ar putea costa aproape 400 de milioane de dolari pentru următoarele 12 luni.

 "Nu suntem în măsură să donăm în continuare terminale Ucrainei sau să finanțăm terminalele existente pentru o perioadă nedeterminată", a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX către Pentagon.

Etichete: