Universitatea Maritimă din Constanța urmează să fuzioneze cu Politehnica din București

Am aflat pe surse în această seară că Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) urmează să fuzioneze prin absorbție cu Universitatea Politehnica din București (UPB).

Totul ar fi fost deja perfectat în urmă cu scurt timp de Cornel Panait, președintele senatului UMC, Gigel Paraschiv secretar de stat la Ministerul Educației și Mihnea Cosmin Costoiu, rectorul Universității Politehnice din București (UPB).

Cornel Panait ne-a confirmat, tot în această seară, că există această “idee” și că la Universitatea Maritimă din Constanța urmează să se organizeze un “referendum” la care vor putea vota atât cadrele universitate cât și personalul administrativ al instituției:

“Este o idee deocamdată. Ne dorim ca prin fuziune cu Politehnica din București, Universitatea din Pitești și eventual încă două universități, să devenim parte dintr-o nouă universitate, care se va numi Universitatea Națională de Științe și Tehnică Politehnică.

Din punctul meu de vedere este pentru UMC o mare oportunitate, dar, înainte să se întâmple acest lucru, trebuie să avem votul profesorilor din Universitatea Maritimă, așa că vom organiza un referendum, la care își vor putea exprima opinia.

Nimeni nu-și va pierde locul de muncă, va dispărea doar funcția de rector. Spun că este o oportunitate, pentru că acum suntem o universitate mică, dar putem avea șansa să facem parte dintr-o universitate mare, să căpătăm o altă dimensiune, să atragem investiții mai mari și să putem aduce mai mulți studenți. Vom fi parte dintr-o universitate respectată la nivel național.

Voi avea mâine o discuție cu toți profesorii și le voi explica în detaliu tot ceea ce presupune această fuziune”, a declarat Cornel Panait.

Din informațiile pe care le deținem, mâine dimineață la orele 11, toate cadrelele didactice ale Universității Maritime din Constanța au fost convocate la o ședință de urgență, dar nu și personalul administrativ, unde urmează să le fie prelucrată propunerea prezentată mai sus de Cornel Panait. În sensul acesta, rectorul UMC, Violeta Ciucur, le-a trimis profesorilor următorul e-mail.

Mihnea Costoiu, confirmă

Printr-un alt canal jurnalistic am aflat că și rectorul Universității Politehnice din București confirmă discuția legată de fuziunea UMC, fără să avem mai multe detalii.

Din aceeași sursă mai înțelegm că rectorul Costoiu este implicat în problemă până peste cap, deoarece își dorește o mare universitate națională care să fie prinsă în clasamentele (rank-urile) celor mai bune universități din lume.

Noua instituție ar urma să se numească "Universitatea Națională de Știință și Tehnică Politehnica" cu sediul central în București și filiale locale în Constanța (la UMC) și la Pitești. De altfel, Mihnea Costoiu a confirmat luna trecută că este în discuții și pentru preluarea Universității din Pitești sub umbrela UPB, tot prin absorbție.

Nu este foarte clar modul în care s-a negociat această fuziune, și în ce calitate a purtat președintele senatului Universității Maritime, Cornel Panait, negocierile cu UPB și Ministerul Educației.

Contactată în această seară de redacția noastră, Ligia Deca, noul ministru al învățământului a refuzat să răspundă mesajelor noastre. Poate a contat și ora târzie.