Părintele Calistrat, acuzat că l-a bătut pe călugărul Gherasim cu lovituri zdrobitoare: "Mi-a rupt sprânceana de la ochi."

Preotul Calistrat, aflat în centrul unui scandal imens după ce a fost filmat lovind două femei în curte mănăstirii, este subiectul unor noi acuzații. De această dată, cel care îl acuză este chiar un coleg, călugărul Gherasim, care spune că a luat bătaie "cu pumnul în cap". Ziarul de Iași a publicat întreaga mărturie a călugărului Gherasim, pe numele lui, Gheorghe Carcea. 

„Ce mi s-a întâmplat la Mănăstirea Vlădiceni nu mi s-a întâmplat nicăieri. Loviturile pe care le-am avut, zdrobitoare, de la părintele Calistrat. Într-o zi, în 2018, vin în sfântul altar, la Paraclisul Sfântului Ilie în cadrul Mânăstirii Vlădiceni. Intru în altar şi acolo era mâncare foarte multă şi le spun unora dintre vieţuitori, ieromonahilor Calistrat şi Haralambie, să ia mâncarea de acolo, că dacă o lasă mai mult de o oră, două, miroase totul a mâncare şi se vor strânge fel de fel acolo. Sfântul altar este un jertfelnic a lui Dumnezeu totuşi”, povestește Gherasim, care precizează că preotul Calistrat l-a trimis apoi pe părintele Haralambie în altar după el, iar acesta i-a dat în cap „cu o lovitură zdrobitoare”.

Al doilea incident s-ar fi petrecut în același an, când călugărul Gherasim trebuia să strângă banii lăsați de credincioși. Gherasim povestește că în timp ce se oprise să discute cu portarul de la intrarea în curtea mânăstirii, părintele Calistrat a coborât dintr-un autoturism și a venit spre el: 

„Opreşte maşina cu părintele Calistrat, se dă jos din maşină, fuge prin faţa maşinii şi mă loveşte cu pumnul în cap, de am venit jos până cu capul de toneta care este a paznicului de la poarta mănăstirii Vlădiceni. A fost o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine”.

 Apoi, a luat din nou bătaie pe platoul din fața bisericii, în locul unde anterior preotul Calistrat a fost filmat în timp ce lovea o femeie. Călugărul se afla în biserică și primea pomelnicele de la credincioși: 

„În timpul acesta vine părintele Calistrat la mine şi spune: haideţi să mergem până la părintele stareţ, iar eu nu ştiam de ce. Am spus «hai să mergem», şi pe alee, când mergeam spre stăreţie, s-a întors şi m-a lovit peste cap, o lovitură foarte zdrobitoare, am venit jos de nu am ştiut ce este cu mine, mi-a rupt sprânceana de la ochi, că am venit şi peste bordură şi trandafirii de acolo. M-am ridicat şi m-am dus la spital, apoi părintele Arsenie stătea şi nu spunea absolut nimic. În clipa aceea i-am spus că merg la Înaltpreasfinţit şi îi spun”, a povestit călugărul pentru www.ziaruldeiasi.ro.

Preotul Calistrat a avut o reacție pe pagina de facebook Calistrat.ro la scandalul inițial, cel cu femeile lovite în curtea mănăstirii, nu însă și la noile acuzații:

"Scuzele nu folosesc la nimic, fapta este incalificabilă și demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a societății consternate de un gest injust, pe fondul unor ambiții feminine, provocate în formă continuă, instigând la dezordine în timpul slujbelor, însă raportate la persoana mea, omul iute și neatent în momentul nedorit, s-au petrecut cele știute.
- Simt că lecția de la Dumnezeu, a fost cu scopul de a vedea că sunt om cu slăbiciune și pot cădea în ispită, dacă nu am trezvie în minte.
- Cum zice Octoihul în slujba cultului zilnic: Văzându-se satana zgândărit de lucrarea rugăciunii, a alergat ca odinioară în Rai la răutatea cea veche, împlinind cu bună știință ceea ce avea de făcut", și chiar i-a ieșit o lucrare de lux.
- Acum cu mintea limpede, fără a mima vre o umbră de smerenie, sincer îmi asum întreaga greșeală petrecută, peste care poate s-ar fi putut păși în cu totul vre o altă formulă.
- Mulțumesc deopotrivă creștinilor firești și obișnuiți, care au luat lucrurile așa cum sunt, apoi celor care au ales să se roage păstrând tăcerea, dar și celor care fie că mă cunosc din vedere, din auzite, din vorbe, zvonuri, mituri, povești sau legende, mai mult sau mai puțin reale, au avut atitudini foate aspre, le cer scuzele de rigoare, că am intrat în mintea sau sufletul dumnealor, să le perturb, liniștea, pacea sau gândurile prin acest subiect.
- Nu este doar vina mea personală, chiar o parte din "media", și-a adus un aport deosebit prin metodele ei clasice de destorsionare a realității lucrurilor, să facă dintr-un călugăr obișnuit, un personaj de carton, un impostor, un pericol public, un personaj negativ al societății."