Încă o hoție de proporții la Delfinariul din Constanța. Camere de luat vederi montate ”la negru” prin copaci
-
Dorian Ioan HapurneaPostat: 06.03.2023

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, surprindea pe toată lumea în urmă cu un an, atunci când alegea să-l înlocuiască pe medicul veterinar Adrian Bîlbă, de la conducerea CMSN (a Delfinariului, mai pe românește), preferând să-i acorde încredere pentru această funcție USR-istului Iulian Călin, care nu doar că era membrul unui partid incomod, dar nu avea nici măcar calificarea pentru a deține o asemenea funcție.
Din acel moment, dezastrele s-au ținut lanț la CMSN, incompetența directorului numit într-un interimat prelungit din nou și din nou, fiind străvezie.
Sunt deja arhicunoscute episoadele tenebroase în care a fost implicat directorul interimar Iulian Călin.
Un raport al corpului de control al Consiliului Județean arăta că în anul 2022, din momentul numirii noului director, au murit la MicroRezervație mai multe animale decât în ultimii 10 ani. Același raport arăta că Iulian Călin a plecat într-o plimbare personală, fără foi de parcurs sau ordin de deplasare cu autoutilitara instituției, pe care a distrus-o într-un accident rutier.
De altfel, știindu-se protejat, directorul Iulian Călin a recunoscut în fața presei ilegalitățile, de parcă a distruge mașina instituției, pe care ai condus-o ilegal, e similar cu a mânca o înghețată într-o zi de vară.
A urmat apoi pierderea a cinci milioane de euro, bani primiți de la Ministerul Turismului pentru a extinde clădirea Delfinariului. Un alt dezastru financiar care se va repara cu bani de la bugetul județean, dacă se va repara. Adică va fi plătit din banii noștri.
Cu toate acestea, Mihai Lupu a ales să-i acorde interimarului încredere, de fiecare dată, indiferent de consecințe. Iar dezastrul, la CMSN, continuă.
Astăzi, vă prezentăm o nouă ispravă a directorașului Iulian Călin. Poate, de această dată, Mihai Lupu va avea înțelepciunea de a-l trage pe dreapta pe protejatul său, înainte de a fi nevoit să-l viziteze pe acesta la tabăra de la Poarta Albă.
Camere de luat vederi apărute ”din senin” prin copacii Delfinariului
Chestionat în legătură cu animalele care mureau pe capete în microrezervația de lângă Delfinariu, directorul Iulian Călin a răspuns că de vină sunt ”câinii maidanezi” care intră ca la ei acasă în curte și se servesc din animalele nevinovate. Ba chiar, la momentul respectiv, Iulian Călin construia o conspirație legată de angajații care nu-l suportă și aduc intenționat câinii pentru a-i distruge lui reputația. Vina, la acel moment, cădea pe faptul că în curte nu există suficiente camere de luat vederi, pentru a-i surprinde pe complotatori.
Între timp, la vreo trei luni distanță, au apărut și camerele de luat vederi. Spre surprinderea tuturor însă, sistemul de supraveghere video a fost montat fără ca pentru camere să existe acte. Pentru ca o instituție să cumpere camere de luat vederi trebuie respectată procedura legală. Trebuie să existe un referat de necesitate care să arate oportunitatea achiziției și, în final, trebuie să existe o achiziție efectuată prin SICAP. Fiind vorba de camere video, este necesar și un aviz de la Poliția Constanța. Poate vă vine greu să credeți, dar, am verificat, camerele amplasate la Delfinariu nu au fost achiziționate legal, prin procedura pe care v-am descris-o. Da, în 2023, la Delfinariu au fost montate mai multe camere video, la negru. Fără niciun fel de document.
Camerele, montate de o firmă cu ”rădăcini” vechi în sistem
Sperăm că nu v-ați imaginat măcar o secundă că aceste camere au fost montate de directorul buclucaș cu banii lui de acasă. Nu, firma care le-a montat se numește VAT AS Security SRL, cu sediul social în comuna Tuzla. Patronul firmei, pe numele lui Gonț Ion, a devenit, în ultimii doi ani, abonat la achiziții directe cu Delfinariul și cu SPIT Constanța. Din informațiile noastre, afaceristul a încercat să-și încaseze banii pe camerele montate, vreo 40.000 de lei dar, realizând că ilegalitatea a ”transpirat”, directorul Delfinariului nu-i mai răspunde la telefon.
De ce? În primul rând pentru că în spatele acestor camere nu există absolut niciun document iar în al doilea rând, camerele au fost montate penibil, prin copacii din curte, ceea ce a atras atenția tuturor, iar pentru unele camere există suspiciunea că au fost ”refolosite”, fiind de fapt niște second handuri obosite.
Cum spuneam, firma VAT AS Security a beneficiat de achiziții generoase odată cu numirea lui Iulian Călin în funcție, pentru tot felul de ”nimicuri”. Achizițiile respective au respectat procedura legală, chiar dacă arată că firma devenise una ”de casă” anul trecut.
De ce a preferat directorul Iulian Călin să monteze complet ilegal, la negru, camere de luat vederi, asta numai dumnealui o știe. Cert este că o astfel de ”hoție” îl transformă pe Iulian Călin într-un potențial director de celulă printre ”animalele” de la penitenciar.
VAT AS SECURITY, legături curioase cu marina militară
Acum, după ce ați înțeles cum merg lucrurile pe la Delfinariu, în loc de concluzii, vă prezentăm o ”coincidență” interesantă.
Patronul firmei VAT AS Security a fost în trecut asociat cu un anume Bengheș Constantin. Pe domnul acesta ni-l aducem aminte de prin anii 2000, când era comandor și deținea funcția de șef al scafandrilor din Constanța. La vremea respectivă, comandorul respectiv țintea funcția de amiral, doar că a fost descoperit cu o sumedenie de acte de corupție în activitatea de la Centrul de Scafandri și s-a decis înlăturarea lui.
Pe cine mai știm noi prin marina militară, care a și ajuns între timp amiral? Vă lăsăm pe voi să trageți concluziile.
Galerie Foto. Cum arată camerele second hand, montate prin copaci

Dorian Ioan Hapurnea
Ziarist, activist civic și antreprenor, Dorian Hapurnea și-a împărțit cariera profesională între activitățile jurnalistice, și diferite proiecte în zona privată. Jurnalist încă de prin anii 2000, a lucrat la cotidianul Replica de Constanţa, la ediția de Dobrogea a cotidianului România Liberă și la trustul de presă Radio Sky - Cuget Liber. După o pauză forțată de câțiva ani, din zona presei, impusă de șmecherii zonei, a revenit din 2013 ca fondator al publicației online Constanța.Ro. Începând din Ianuarie 2019, a dezvoltat un nou proiect în zona presei online devenind fondator al publicației Constanta.INFO. În 2021 a fondat alături de Cristian Hagi și Dragoș Ionescu postul TV online, Tomis TV, unde moderează emisiunea ”Constanța Altfel?”