Secretele emoționante ale Cazinoului: Scrisoarea unui deținut politic, descoperită în zidurile clădirii

Lucrările de restaurare derulate la Cazinoul din Constanța scot la iveală povești dramatice ale deținuților care au participat la renovarea clădirii în anii ’50. Recent, scrisoarea scrisă în limba germană a sibianului Iulia Marton a fost descoperită într-un pachet de chibrituri, ascuns între zidurile Cazinoului.

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze.

Sunt aici ca deținut politic din 1951, 16 Vll (iulie), până (acum) 1952, V (mai), fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și de la 10 a l-a (ianuarie) 1949 viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv.

Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu"

Potrivit paginii Cazino Constanța, “Iuliu Marton s-a născut la 7 mai 1902, în satul Altdorf (azi Unirea) din județul Bistrița-Năsăud. A absolvit școala primară și două clase de liceu (în total șase clase în sistemul de astăzi) și era de profesie zidar. Locuia în Cisnădie, alături de soția sa Ermina și cei cinci copii (un băiat și patru fete), și nu făcuse politică.

Conform fișei matricole penale, a fost arestat la 26 ianuarie 1949 și condamnat la trei ani (și pe hârtie pare tot 3, nu 9) de închisoare corecțională, din câte se pare pentru că a încercat să fugă din țară. Totuși, conform aceleiași fișe matricole, ar fi fost eliberat la 23 februarie 1952, după ce a fost închis la Poarta Albă. “

Etichete: