“Este o meserie pentru bărbați, dar, în lumea bărbaților, putem să lucrăm și noi”

Pentru că luna Martie este dedicată femeii, Constanța CFR Infrastructură prezintă activitatea câtorva dintre doamnele și domnișoarele care lucrează în cadrul Regionalei. Fie că au știut de la început că aceasta le este calea sau au descoperit pe parcursul activității că vor să aibă o carieră în cadrul CFR, acum fac parte dintr-un mare colectiv și, dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar alege același drum.

“Doamnele și domnișoarele de la Regionala CFR Infrastructură Constanța sunt mândre că pot desfășura aceleași activități pe care bărbații le realizează de la înființarea instituției.

Jenica Popescu și Despina Moldoveanu fac echipă în cadrul SRCF Constanța de 35 de ani, respectiv de când au terminat școala, iar acum verifică zilnic, indiferent de anotimp și de vreme, liniile ferate din cadrul Districtului Palas al SRCF Constanța.

„Eu fac revizia exterioară a tuturor instalațiilor SCB și apoi circuite de cale. Această revizie constă în verificarea a absolut tot: semnale, macazuri, circuite de cale... tot ce ține de siguranța circulației. Poate aveam șansa să îmi aleg o altă meserie, dar să știți că mi-a plăcut ceea ce fac și dacă ar fi să aleg, tot același lucru mi l-aș alege“ spune Jenica Popescu – Electromecanic SCB District Palas CT1 SRCF Constanța.

„În mod normal, este o meserie pentru bărbați, dar, în lumea bărbaților, putem să lucrăm și noi“ spune, mândră, Despina Moldoveanu – Electomecanic SCB District Palas CT1 SRCF Constanța.

Daniela Staicu se felicită că a ales să devină impiegat de mișcare, deși putea să fie învățătoare. Când a terminat liceul a început să lucreze la Stația CF Mangalia, iar de câțiva ani este impiegat la Stația CF Constanța.

„Totul a început ca o provocare. Nu eram foarte dornică să lucrez în acest domeniu. La 20 de ani eram un pic temătoare. Am îndrăgit meseria și am ajuns să o iubesc și să o iau așa cum este ea. Se zice că CFR-ul este a doua armată. Așa este. În funcția de impiegat sunt multe reguli stricte. Din punctul meu de vedere, pe mine m-a transformat dintr-o persoană timidă, introvertită, într-o femeie puternică. Datorită meseriei sunt astăzi așa cum sunt“  - Daniela Staicu, Impiegat de mișcare SRCF Constanța.

Când era copil, Roxana Iosif visa să devină balerină. Vizitele dese la locul de muncă al mamei sale, care toată viața a lucrat la CFR, i-au schimbat preferințele, astfel că de 9 luni lucrează ca impiegat de mișcare la Regionala CFR Infrastructură Constanța.

Îi place atât de mult această meserie, încât spune că dorește să își continue cariera în domeniul feroviar. Este delicată și pare fragilă, dar se descurcă foarte bine, iar mecanicii de locomotivă îi ascultă comenzile.

„Meseria asta mi-a insuflat-o mama mea care a ieșit la pensie din cadrul CFR. Până acum nu am avut probleme cu mecanicii. Contează și de tine ca persoană să inspiri siguranță și că știi ceea ce faci. “ spune Roxana Iosif, Impiegat de mișcare SRCF Constanța.

Maria Gabor a făcut studiile la Iași, iar când a terminat, în 1990, a fost repartizată la Regionala Constanța, la Fetești, ca stagiar. A promovat ca inginer și a reușit să facă față greutăților meseriei, să se ocupe și de familie, dar și de carieră, iar acum ocupă o funcție de conducere.

„Nu a fost ușor. Prima dată mi s-a părut greu, dar acum este ceva normal, având în vedere că o femeie are în primul rând grijă de familie și mai puțin carieră“ a povestit Maria Gabor – Șef secție adjunct – Secția L1 SRCF Constanța.

Colegele noastre au demonstrat că pot ocupa cu succes posturi dificile, cu multă răspundere și provocări multiple.”

Regionala CF Infrastructură Constanța le urează ”La mulți ani!”, tuturor femeilor.

Etichete: