Austriecii s-au sucit. De la 1 martie te amendează dacă porți mască pe stradă

De unde nu te lăsau nici să pășești în Austria nevaccinat, mai nou riști să fi amendat dacă ești prins purtând mască sanitară pe stradă.

Începând cu data de 1 martie 2023, Austria a ridicat toate restricțiile sanitare, inclusiv purtatea măștii în autobuze și trenuri. Însă, ca peste tot, mai sunt încă persoane care, din diferite motive, aleg să poarte masca voluntar.

Chiar dacă la prima vedere pare de bun-simț ca fiecare persoană să procedeze după cum consideră, iată că lucrurile nu stau chiar așa: conform unei legi votate în 2017 de guvernul federal, în Austria este interzisă acoperirea feței în spațiile publice, indiferent de motiv.

Actul normativ promovat în urmă cu 6 ani, cunoscut de austrieci ca „Legea împotriva acoperirii faciale”, prescurat „AGesVG”, supranumit „Burka-Verbot” a avut în vedere eliminarea vălului islamic din spațiile publice, dar și rațiuni de securitate.

Însă, odată ce obligativitatea purtării măștii sanitare a încetat, vechea lege își produce din nou efectele, persoanele surprinse cu fața acoperită pe stradă fiind amendate cu 150 de Euro.

Se pare că “lumea s-a întors cu susul în jos” după cum notează Ziarul Românesc din Viena. Dacă până de curând locuitorii Austriei erau obligați să poarte mască, în caz contrat fiind obligați să demonstreze că n-o pot purta din motive medicale. În prezent, aceștia trebuie să demonstreze că sunt obligați s-o poarte, atunci când doresc să iasă pe stradă cu masca pe figură.

În acest context destul de încurat pentru unii cetățeni, Ministerul de Interne austriac a anunțat că va acționa „proporțional” atunci când va aplica interdicția și eventualele sancțiuni.

Însă, dacă sunt aplicate amenzi pentru purtarea măștii, acestea nu pot fi anulate decât în situația în care persoana amendată poate demonstra că poartă mască din motive de sănătate.

Etichete: