EDITORIAL. Novak sau No vax?

Au trecut trei ani de la declanșarea celei mai urâte perioade din istoria recentă a omenirii: pandemia de Sars-CoV-2. Numai că, ceea ce ar fi trebuit să fie o criză sanitară gestionată cu măsuri sanitare, a devenit, cu largul concurs al guvernelor lumii, o pandemie a fricii și a absurdului, o psihoză generală care a afectat toate sectoarele de activitate și a creat falii între oameni. Implicarea politicului în sănătate și lipsa raționalului din politic au determinat introducerea unor măsuri aberante, cum ar fi vaccinarea obligatorie și segregarea omenirii pe bază de vaccin, măsuri care ar trebui studiate în cartea de istorie, laolaltă cu emanațiile celor mai feroce guverne dictatoriale.

De pildă, Australian Open 2023; ceea ce ar fi trebuit să fie doar o competiție între sportivi a devenit un motiv în plus de adâncire a faliei dintre vacciniști și antivacciniști, avându-l în centrul atenției pe câștigătorul competiției, sârbul Novak Djokovici.

Umilit și expulzat în urmă cu un an de zile de un stat pentru care vaccinarea obigatorie anti-Covid era politică guvernamentală, liderul clasamentului ATP s-a întors la fața locului, la fel de nevaccinat, și a triumfat fără drept de apel. Mulți dintre cei batjocoriți și segregați pe motiv de „no vax” s-au regăsit în acel plâns în hohote, în acea descătușare nervoasă a sârbului de după câștigarea finalei. Ceea ce ar fi trebuit să fie un moment extrem de emoționant, dar cu un caracter personal, s-a transformat într-un strigăt din toți rărunchii unui segment important din populația globului; pentru că suferința lui Djokovici a fost și suferința lor, victoria sportivă a lui Nole în fața lui Alexis Tsitsipas a fost și victoria celor nevaccinați în fața autorităților care i-au persecutat.     

Cum de s-a ajuns aici? Din cauza imixtiunii politicului nu numai în sănătate, ci și în sport.

În urmă cu un an de zile, confruntat cu scăderea în sondajele de opinie și cu alegeri în luna mai, premierul australian Scott Morrison a considerat că hăituirea lui Djokovici îi va aduce voturi de la o populație hăituită, la rândul ei, în pandemie. După ce i-ai fugărit pe ai tăi cu seringa, nu dădea bine nici măcar o excepție de la regulă, indiferent de numele nevaccinatului și de documentele care probau că acesta trecuse prin boală și că, la ora turneului, era clinic sănătos. Trebuia dat un exemplu pentru propriul electorat din care să rezulte consecvența Executivului australian în politica de înțepare și segregare pe motiv de vaccin a tuturor celor care locuiesc și intră în Australia. Doar că, socoteala de la Guvern nu s-a potrivit cu cea de la urne, acolo unde Coaliția Național Liberală a pierdut alegerile în fața Partidului Laburist. Astăzi, Australia are un nou premier, în persoana lui Anthony Albanese, în timp ce hăitașul lui Djokovici, Scott Morrison a plecat acasă. Un fel de „shit happenes when ur shitty”.

Pentru Australian Open 2022, absența sârbului a însemnat o frumoasă finală între Rafael Nadal și Daniil Medvedev, însă cum ar fi fost oare o confruntare între Nadal și Djokovici? Așadar, cel puțin în Australia, din dorința de a capitaliza voturi pe baza politicii anti-Covid de vaccinare obligatorie a populației și condiționarea liberei circulații de Certificatul Verde, sportul a pierdut „big time”. Chiar dacă lucrurile s-au așezat un an mai târziu, gustul amar a rămas iar fractura dintre vaccinați și nevaccinați s-a redeschis.

Din păcate, omenirea nu se află la prima imixtiune nocivă a politicului în sport.

Jocurile Olimpice de Vară de la Berlin din 1936, de la Melbourne din 1956, de la Montreal din 1976, de la Moscova din 1980, de la Los Angeles din 1984, de la Seul din 1988, au fost fie declarații politice în sine, fie marcate de boicoturi, tot din motive politice.

Recent, Campionatul Mondial de fotbal din Qatar a fost scena unei dispute centrate pe comunitatea LGBTI. În anumite campionate de fotbal, toate partidele încep cu un moment rezervat mișcării „Black Lives Matter”. În aparență drepturi, în realitate doar politică strâmbă.

În concluzie, sportul este unul dintre domeniile care ar trebui declarate „free of politics”.

Așa cum Djokovici a fost ținut la ușa Australian Open și expulzat din Australia doar pentru că nu s-a vaccinat, tot așa ar trebui ținuți departe de funcții și cei care politizează tot ce mișcă pentru voturi sau „expulzați” de la decizie, după modelul lui Scott Morrison, la pachet cu toți cei care au segregat omenirea pe bază de vaccin anti-Covid.

P.S. Se pare că povestea din 2022 tinde să se repete în cazul mai multor competiții similare ce urmează a se desfășura pe pământ american, acolo unde liderul ATP ar avea nevoie de aprobări speciale pentru participare. Însă în țara condusă de Joe Biden, anormalul nu mai miră pe nimeni.