Avertismentul pompierilor: STOP incendiilor de vegetație uscată!

 În ultima perioadă, acțiunile de igienizare derulate de cetățeni în scopul pregătirii terenurilor pentru lucrările de primăvară au condus la creșterea semnificativă a incendiilor la vegetația uscată, întreținute adesea și de vântul puternic.

De la începutul anului 2023, pe raza județului Tulcea, au fost  înregistrate 34 de incendii de vegetație uscată și palustră, în urma cărora a fost afectată o suprafață de aproximativ 460 ha:

"Nu de puține ori, aceste incendii se manifestă violent și se extind rapid la locuințe, provocând pagube materiale majore și pierderi de vieți omenești. Pentru a putea fi lichidate, pompierii militari depun eforturi considerabile, deseori fiind puși în pericol deoarece astfel de incendii sunt imprevizibile, flăcările putându-și schimba direcția de la o secundă la alta.

Totodată, atragem atenția că această practică de toaletare a terenurilor prin incendiere, are efecte nefaste asupra solului anihilând substanțele nutritive și distrugând microorganismele care oferă fertilitate pământului. 

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență  Delta al județului Tulcea face apel la responsabilitatea și la simțul civic al cetățenilor pentru a stopa astfel de acțiuni necugetate care pot avea urmări grave pentru viața locuitorilor, a habitatelor naturale și a bunurilor materiale.", transmite ISU Tulcea.