Rușine! Nicu Covaci/Phoenix, picat la examenul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

"Dacă ei reprezintă Uniunea Compozitorilor, atunci prefer să nu fac parte din gașca lor. De 50 de ani îmi încasează drepturile de autor. Eu am peste 100 de compoziții, nimeni nu are peste 100 de compoziții. Dacă nu ești recunoscut drept compozitor, ei încasează sume enorme, iar ție îți dau doar niște mărunțiș", a spus Nicu Covaci.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, transmite dezamăgirea că o astfel de organizație, cum este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor, tratează în această manieră un artist care a scris istorie pentru muzica românească.

“ Nicu Covaci și nu numai el....

Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat "examenul" pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului.

Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR...

Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.

O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.

Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos sa "facă cerere" ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred...

Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual.”

Etichete: