News Alert: Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, amânată de greva generală. Testarea ar fi trebuit să înceapă mâine

Datele pentru Evaluarea Națională de la clasa a VI-a a fost au fost schimbate de către Ministerul Educației, după ce sindicatele au anunțat că în timpul grevei generale nu are loc nicio activitate.

Anunţul privind decalarea datei la care va fi organizată Evaluarea Națională la clasa a VI-a a fost făcut de Ministerul Educației astăzi, 23 mai.

A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 - 2023. 

Astfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii).

Înainte de declanșarea grevei generale, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a ar fi trebuit să aibă loc pe 24 și 25 mai 2023.

Profesorii sunt hotărâți să meargă mai departe cu greva, dacă Guvernul nu dă curs revendicărilor:

„Nu vor desfășura niciun fel de activitate. Asta implică din start și neîncheierea mediilor elevilor. Nu am fost chemați la negocieri. (...) Greva va dura atâta vreme cât colegii noștri hotărăsc acest lucru. Dacă vor vedea o ofertă din partea guvernului care să se ridice la înălțimea așteptărilor lor, doar ei pot lua decizia stopării grevei. După mine, dacă ar putea să înceteze chiar azi greva ar fi în regulă, dar cu condiția să existe o ofertă clară, acceptată de colegii noștri. În momentul de față nu există decât varianta unor bonusuri pentru colegii debutanți și cei care lucrează în zone defavorizate. În momentul de față oferta este inacceptabilă”, spune Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație.

Între timp, Nicolae Ciucă le-a cerut astăzi părinților și elevilor să fie alături de Executiv în demersurile pentru stingerea grevei:

„Vă rog sa fiți parte a soluției și să susțineți demersurile noastre pentru a stinge această grevă care ne afectează pe toți. Unde este elevul în revendicările sindicale? Dacă este nevoie, fac oricâte întâlniri sunt necesare pentru a opri greva, dar nu putem depăși cadrul legal. Vom veni cu un calendar al rezolvării problemelor salariale. Ordonanța cu măsurile pentru profesori (anexa 8, debutanți, zone defavorizate) intră vineri în ședința de guvern. Toate problemele acumulate în peste treizeci de ani nu pot fi rezolvate dintrodată. Să nu uitam că elevul trebuie sa fie prioritatea tuturor”, a spus Nicolae Ciucă la discuția cu reprezentanții asociațiilor de părinți și elevi.