Ciucă nu își mai depune mandatul. Rotativa guvernamentală se amână

Deși Nicolae Ciucă anunțase că astăzi își va depune mandatul de premier, s-a răzgândit în această dimineață, după intervenția de ieri a președintelui Klaus Iohannis care l-a contrazis și a declarat că rotația guvernamentală ar putea fi amânată dacă greva din Educație nu încetează, 

„Am stabilit la nivel politic că la jumătatea perioadei să-mi depun mandatul și să fie preluat de președintele Marcel Ciolacu. Azi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condiții în care situația se menținea la un anumit echilibru.

Am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog să găsim soluții pentru problemele îndreptățite ale cadrelor didactice. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele. Nu ne putem permite să dezechilibrăm bugetul.

Am avut discuții, ne-am revăzut în această dimineață și am convenit ca până la soluționarea problemelor (din Educație – n.r.) să nu îmi depun mandatul și să-mi asum responsabilitatea funcției de premier”, afirmă Nicolae Ciucă.

Și șeful PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că rotativa guvernamentală trebuie amânată:

„ Această guvernare nu este doar despre stabilitate, este și despre asumare. Am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumam împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune și o încărcătură emoțională deosebită.

Împreună o să continuăm, eu în calitate de președinte al Camerei Deputaților reprezentând legislativul, dumneavoastră în calitate de prim-ministru reprezentând executivul, să soluționăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă, venită din partea profesorilor, dar trebuie să avem totuși și echilibru de a găsi momentele cele mai prielnice și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii și sistemul de sănătate(…)

Avem convenit un calendar împreună cu liderii din învățământ, este un calendar foarte scurt. Cred că este decizia corectă ca să nu intrăm în discuții politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând pe urmă să găsim, tot împreună, calendarul pentru a se face rotația”.