Cum se construiește o manipulare. Mihai Lupu NU l-a suspendat din funcție pe directorul Ermil Chelariu

Mai multe ziare constănțene au anunțat ieri că directorul departamentului achiziții din Consiliul Județean, Ermil Chelariu, a fost suspendat din funcție de președintele instituției, Mihai Lupu. Știrea, în sine, nu este falsă, dar a fost prezentată într-o manieră care să-l pună într-o lumină bună pe Mihai Lupu. Informația a fost prezentată corect doar de jurnalistul Lavinia Săndescu-Siclitaru, în ziarul Ziua de Constanța, care a anunțat că ”Ermil Chelariu, director general în Consiliul Județean Constanța și-a suspendat raporturile de serviciu”. E o diferență între a fi suspendat și a decide să te autosuspenzi, nu-i așa? Dar, așa se construiește o manipulare.

Context. În luna iunie, procurorii DNA Constanța au descins la Consiliul Județean, verificând posibile infracțiuni de corupție. Atât Mihai Lupu cât și Ermil Chelariu sunt urmăriți penal într-o speță, în care o societate comercială ar fi oferit mită pentru a obține lucrări de la această instituție. 

Mai mult, în urma anchetei, președintele Mihai Lupu a fost trimis în control judiciar, una dintre condițiile impuse fiind să nu comunice cu directorul Ermil Chelariu. Pentru a respecta cerința procurorilor, Mihai Lupu nu a dat o perioadă pe la instituție, spunând tuturor că e în concediu, iar, într-un final, când s-a întors, a refuzat să mai urce la etajul unde este biroul directorului Ermil Chelariu, în timp ce acestuia i s-a cerut să nu coboare. O situație absurdă. 

În tot acest timp, directorului Ermil Chelariu i s-a cerut să-și prezinte demisia, situație însă refuzată de omul responsabil cu achizițiile. 

Așa a început un război rece. Mihai Lupu a vrut să schimbe organigrama, ca să scape de director, în timp ce acesta, pentru a-și păstra postul, a plecat într-un concediu medical prelungit. Și cum concediul medical este mai lung de o lună, Mihai Lupu a fost obligat de lege să constate suspendarea de drept din funcție a directorului Ermil Chelariu. Care suspendare se poate revoca, la cerere, oricând.

Mihai Lupu nu a suspendat, așadar, pe nimeni. Din calitatea sa de șef al instituției, a luat doar act că, pentru o perioadă, directorul Ermil Chelariu nu poate munci, din motive medicale. Atât.