Alertă! Un marinar român a fost luat ostatic de rebelii houthi, pe o navă comercială din Marea Roșie

O navă comercială, operată de o companie japoneză, la bordul căreia se află și un marinar român, a fost capturată de rebelii houthi în Marea Roșie. Echipajul format din 25 de persoane a fost luat ostatic, iar MAE de la București confirmă că printre prizonieri este și românul.

Ministerul Afacerilor Externe confirmă prezența unui român pe nava capturată de rebelii houthi în Marea Roșie și dusă lângă coasta statului Yemen.

Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată duminică de către milițiile houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român, precizează MAE:

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia”, transmite sursa citată.

Autoritățile din Japonia au anunțat luni că „au contactat direct" cu houthi din Yemen după ce nava a fost deturnată și echipajul a fost luat ostatic în Marea Roșie, potrivit Sky News. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani și israelieni.

Nava este legată de unul dintre cei mai bogați oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.

Secretarul-șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă" a navei și a echipajului său.

„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a rebelilor houthi, îndemnăm, de asemenea, țările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman și Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele și marinarii cât mai curând posibil", a declarat el.

Nava nu transporta marfă în momentul incidentului, transmite Mediafax.